Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag lezing Reinier van den Berg en Groene Kerken Hilversum

14 maart 2024

Het is feest in Hilversum. Al 600 jaar staat Hilversum op de kaart, maar de vraag is of Hilversum over 100 jaar nog steeds op de kaart staat. Weerman en klimaatdeskundige Reinier van den Berg is overtuigd, maar dan moet wel het gas erop.


Presentatie: Hennie Burggraaff

Hilversum actief

De Groene Kerken Hilversum hebben samen met de duurzame doeners van Hilversum100 een inspirerende avond georganiseerd rond klimaatverandering. Burgemeester Gerhard van den Top, met een achtergrond in waterbeheer en milieukunde, opende de avond. Bij klimaatverandering gaat het volgens hem om twee dingen: aanpakken en aanpassen.

Aanpakken gaat over de energietransitie. We moeten naar hernieuwbare energiebronnen toe, zodat de emissie van broeikasgas daalt. We zullen ons moeten aanpassen aan de klimaatverandering. Hilversum mag Willem Dudok dankbaar zijn. Hij was zijn tijd ver vooruit en bouwde de ‘tuinstad’. Hilversum is een groene en blauwe gemeente, met veel groen en water.

Burgemeester Van den Top roemde Hilversum. Er zijn al heel veel initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Er gebeurt veel. Kijk naar Hilversum100 en de duurzame doeners. Dat schept vertrouwen. Hilversum viert 600 jaar, maar de inwoners zullen over 100 jaar het 700-jarig jubileum kunnen vieren.


Volle zaal in de Bethlehemkerk

Er is hoop

Eerst het zuur, daarna het zoet. Dat was misschien wel de kern van de lezing van Reinier van den Berg, weerman en klimaatdeskundige. Hij schetste eerst hoe het klimaat aan het veranderen is en waar dat toe leidt. Zoals stijgende temperaturen die leiden tot heftigere regenbuien. Niet alleen een ver van ons bed show, maar ook in Hilversum gaan we veel merken van klimaatverandering. Dat was het sombere verhaal.

Moeten we dan maar lijdzaam toekijken omdat we er toch niets aan kunnen doen? Dat zeker niet. ‘Geef gas voor het klimaat’, was zijn motto. Want we kunnen er iets aan doen, maar dan moeten we wel aan de slag. Iedereen kan iets doen, Reinier van den Berg gaf inspirerende voorbeelden.

CO2 vasthouden en opslaan, zoals in bossen of natte veengebieden. Bomen hebben nog een extra voordeel: de temperatuur in de stad daalt. Met stijgende temperaturen in onze zomers een welkom en goedkoop voordeel van bomen planten. Wist u dat bomen een goedkopere en duurzamere oplossing vormen dan de aanschaf van een airco om de temperatuur in huis te dempen?


Reinier van den Berg, weerman RTL4 sinds 1989

Meer doen met minder. Soberder leven of meer samen delen. Het is te makkelijk om veel spullen en kleren te kopen en hup weer terug te sturen. Veel teruggestuurde spullen worden direct vernietigd, ook als ze nog goed zijn. Kunnen we beter nadenken of we bepaalde spullen wel echt nodig hebben?

En als we ze toch nodig hebben, kunnen we ze repareren? Kijk naar het Repair Café dat ook in Hilversum actief is. Kunnen spullen die echt kapot zijn, gerecycled worden? De circulaire economie moet groeien. Zo kunnen we besparen op grondstoffen, maar zeker ook op onze portemonnee.

Tot slot moeten we een eerlijke prijs betalen. Ongeveer 10% van de rijkste mensen ter wereld (ook Nederland) draagt bij het grootste deel van de vervuiling. Toch zal deze groep niet het meeste last hebben van de klimaatverandering.

Reinier van den Berg liet zien dat iedereen iets kan doen en dat het niet altijd heel veel energie vraagt. Hij maakte het hanteerbaar. We hoeven onze handen niet ten hemel te heffen dat het onze tijd wel zal duren. Nee, wij kunnen een positieve bijdrage leveren als we maar bewust leven en handelen.


Aernoud Olde vertelt over projecten van Hilversum100

Aan de slag

Verspreid stonden veel kraampjes van de duurzame doeners, Hilversum100. Inspirerend om te zien wat je kunt doen en wat Hilversummers samen al doen. Er was voor ieder wat wils. Van kledingruil tot autodelen, van Repair Café tot Urban Farming.


Dominee Aster Abrahamsen vertelt over de missie en samenwerking van Groene Kerken Hilversum

Eco-theologie

De Groene Kerken Hilversum (De Vrijzinnige Geloofsgemeenschap de Kapel, de Protestantse gemeente van de Bethlehemkerk en De Morgenster en de Oud-Katholieke St. Vitus op ’t Melkpad) willen zich inzetten voor een duurzame en rechtvaardige samenleving.

De zogenoemde eco-theologie denkt na over de rol van God, de rol van de mens en de rol van de schepping. De mens staat niet boven de schepping, maar te midden van de schepping. Vanuit de Bijbel worden we opgeroepen om zorg te dragen voor en in harmonie samen te leven met de hele schepping. Groene Kerken Hilversum werkt samen met Hilversum100, het netwerk van duurzame doeners in Hilversum.

Bron: pknhilversum.nl

Tekst: Annechien Cevaal   |   Beeld: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl