Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Vondelschool wint Textiel Race 2024

10 juli 2024

Groep 7 van de Vondelschool kreeg op donderdagmorgen 4 juli hoog bezoek want toen was het duidelijk dat de leerlingen de grootste hoeveelheid textiel hadden opgehaald. Met 26 leerlingen haalden ze 807 stukken textiel op die samen 744 kilo wegen.

Wethouder Bart Heller die de groep kwam feliciteren, was in juni ook al op de school voor de kick-off, maar dan in groep 8. Na het voorlezen van de score – 1234 punten – sprak hij: “Jullie zijn de absolute winnaars van Hilversum. Gefeliciteerd allemaal.”

 

Goede promotie

Op de vraag hoe de leerlingen dit voor elkaar hadden gekregen, wist de 10-jarige Ties te vertellen dat ze met een groepje naar het Media Park waren gegaan om te proberen of ze op de radio konden komen. Bij NPO Radio 5 lukte dat in het programma ‘Goeiedag Haandrikman’. En ook bij de NPO Campus mochten ze over hun project vertellen. De prijs die de leerlingen winnen is een workshop waarbij ze zelf een gymtas maken van een oude kussensloop. Maar er zijn ook raketjes voor alle deelnemende groepen.

Leerling Kiki vertelt dat ze geleerd heeft van de Textiel Race. “Ik wist niet dat als je kleren bij het restafval gooit, dat die worden verbrand. Ik had er gewoon nooit over nagedacht. Ik dacht dat ze het er gewoon tussenuit haalden en dan hergebruikten.”

Juf Manon is ontzettend trots op haar leerlingen: “Het is geweldig. Ze zijn er vanaf het begin heel serieus mee aan de slag gegaan. Ze hebben flyers in brievenbussen gedaan, ze stonden elke dag bij de ingang van de school om textiel in te nemen, te wegen en vast te leggen. Dat werd ook eerlijk verdeeld over de drie groepen. En dat het ze gelukt is om twee keer op de radio te komen, dat is toch ook geweldig?”

Gastlessen over textiel

Tania Stout van Race Against Waste, die eerder in juni ook gastlessen had gegeven over textiel, vertelt: “De Textiel Race is een educatief project waarbij scholen en groepen vier weken lang onderling de strijd aangaan met textiel-afval. Het creëert bewustwording rond textiel, circulariteit en afval met een fysieke inzamelactie. De leerlingen konden onder andere punten verdienen door reparaties uit te voeren, door advertenties op Marktplaats te zetten, door een kledingruil te organiseren of door publiciteit te zoeken”.

Naast de Vondelschool (Groepen 6, 7 en 8) deden de volgende scholen mee: De Montessorischool Centrum (groepen BBA, BBB, BBC, BBD, BBE), De Wilhelminaschool, Ayoub. Samen hebben ze 3302 kilo ingezameld. Er zijn 75 stuks textiel gerepareerd en/of gepimpt.

Beeld: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl