Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Waardevolle ondernemersgesprekken over verduurzaming

30 maart 2021

In 2020 sprak ik in opdracht van de ondernemersvereniging zo’n vijftig ondernemers in Hilversum Zuid West over verduurzaming. Vooraf had ik geen goed beeld van wat er op dit gebied gebeurt op het bedrijventerreinen Kerkelanden Zeverijnstraat & Havenkwartier. De ondernemersgesprekken waren de perfecte manier – want persoonlijk en laagdrempelig.

Het bleek dat bijna iedere ondernemer die ik sprak wel bezig is met duurzaam. Dat gaat van LED lampen plaatsen, afval scheiden en elektrisch rijden tot aan netten uit de Noordzee vissen en ambitieuze ‘zelf-stroom-opwekconstructies’. De gemeente focust met name op energie. Ondernemers richten zich op datgene wat hen bedrijfstechnisch, en soms persoonlijk, na aan het hart ligt. Een betere motivatie is er eigenlijk niet. Ik denk ook dat het heel belangrijk is om duurzaamheid in al haar facetten te blijven bekijken en ondersteunen. Zo merkte ik dat er behoefte is aan kennis over duurzaamheid en de mogelijkheden die er zijn als ondernemer, huurder of eigenaar. Die kennis krijgen ondernemers het liefst van collega’s of via de ondernemersvereniging en graag op maat. Samenwerking met andere ondernemers leeft ook sterk. Bijvoorbeeld ten behoeve van collectieve zonnepanelen, zodat huurders ook mee kunnen doen.

De ondernemersgesprekken die ik hierboven noemde, hebben geresulteerd in een mini magazine. Je leest erin wat Hilversumse ondernemers doen op het gebied van duurzaamheid en wat er nog meer mogelijk is. Op pagina 20 en 21 staan een aantal lokale duurzame ondernemers in de eerste editie van de ‘groene gids’. Positief en inspirerend leesvoer.

https://issuu.com/leroicestmoi/docs/boekje-be-2020

Wil jij ook weten hoe je je bedrijf kunt verduurzamen en welke eerste stappen dan voor jou logisch zijn?

Of wil je jouw duurzame bedrijf of producten laten zien en meedoen aan de verduurzaming van ondernemers in Hilversum?

Neem dan contact op met Joost Bennekers via ondernemen@hilversum100.nl of 06-14241332.

Tekst: Joost Bennekers

website: sbddesign.nl