Warmtepompen, wat zijn dat en wat doen ze?
In september organiseerden we in Hilversum al een avond over aardwarmte, dit keer een video over warmtepompen door Sjaak Schipper van Schipper Installatie uit Huizen, en een inleiding van oud-natuurkunde-leraar Hans Hensen over de verschillende vormen van energie.
De afgelopen jaren is er veel gepraat over de energietransitie en heeft de overheid onder andere een RES (Regionale Energie Strategie) en een TVW (Transitie Visie Warmte) opgesteld. Voor de gemiddelde mens zijn dat hopeloos oninteressante discussies terwijl er door de energietransitie gelijktijdig een wereld aan veranderingen op onze stoep staat.
Tijd dus om het over concrete zaken te gaan hebben; zaken die bijdragen aan het warm houden van ons huis en het vergroenen van onze buurt, terwijl we stap voor stap het gebruik van aardgas en andere fossiele vormen van energie afbouwen. Stap voor stap, maar die stappen kunnen we groter maken en we kunnen ook het stap-tempo verhogen. Kennis over de mogelijkheden is daarbij cruciaal.
Inleiding over alternatieven voor fossiel door Hans Hensen
Wat is een warmtepomp?
Warmtepompen werken op elektriciteit en maken gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Een warmtepomp maakt gebruik van de natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Bij de overdracht van warmte wordt gebruik gemaakt van natuurlijk bronnen van warmte, zoals de buitenlucht, de aarde of een waterbron. Dat is slim, want dat scheelt energie.
Video-seminar over de warmtepomp door Sjaak Schipper
Er volgen meer sessie over andere onderwerpen. Suggesties? Wil je helpen met het organiseren hiervan? Laat het ons weten via ‘energie@hilversum100.nl’ of neem contact op met ondergetekende.
Aernoud Olde, Themaverbinder Energietransitie bij Hilversum100
06 – 12 50 54 98 / aernoud@hilversum100.nl