Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Week Zonder Afval 22 tm 28 mei

30 april 2023

Van maandag 22 t/m zondag 28 mei is het Week Zonder Afval!

Al blijkt niet iedereen even goed te begrijpen wat dat inhoudt…

De Week Zonder Afval is een initiatief van Milieu Centraal die onder andere een toolkit ontwikkelde die gebruikt kan worden om inwoners informatie en tips te geven om hun eigen afvalberg te verkleinen. Zo kan je snel en makkelijk ook zelf aan de slag.

Thema’s in deze week zijn:

  • Maandag 22 mei: Circulaire Economie
  • Dinsdag 23 mei: Herbruikbare verpakkingen
  • Woensdag 24 mei: Deelinitiatieven
  • Donderdag 25 mei: Reparatie
  • Vrijdag 26 mei: Tweedehands eerste keus
  • Zaterdag 27 mei: Kleding (reparatie)
  • Zondag 28 mei: Voedselverspilling

Doe je mee?

De jaarlijks geproduceerde hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner ligt sinds 2012 rond de 500 kilo per hoofd van de bevolking. (Bron: CBS) Dit afval ‘blijft’ ergens. Het wordt verbrand, het zwerft, we spoelen het door, het komt in de rivier of oceaan terecht… met alle gevolgen van dien. Het valt ook niet mee om er iets aan te doen. We hebben het systeem niet bedacht. Daarbij: we wassen, poepen en plassen allemaal. Ieder product in de supermarkt lijkt een laagje plastic te hebben. Toch helpt het om de eerste stap te zetten: bewustzijn. Begin bij jezelf. Scheid je afval. Stel vast welke kliko het volst is. Maak er een spel van met je huishouden. Of verdien punten voor jezelf.

We hebben geen handvol mensen nodig die perfect zonder afval leven. We hebben er miljoenen nodig die een beetje minderen. Dat maakt pas verschil.

Zie voor meer informatie: Milieu Centraal

Naar de vorige Comic

Beeld: Liesbeth Ton – betje.com

website: sbddesign.nl