Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Zie ginds komt de stroomboot!

1 november 2021

Zie ginds komt de st(r)oomboot uit Spanje weer aan! Jazeker, Sint komt zaterdag 13 november weer aan in Nederland. En ook Sinterklaas wordt steeds meer milieubewust. Oké, die stroomboot die is er nog niet (of Sint gaat ons dit jaar verrassen); Hilversum kent steeds meer initiatieven waarmee speelgoed geruild, verkocht, gerecycled en weggeven kan worden. Wij helpen je graag op weg.

Sinds enkele jaren is er meer en meer aandacht om Sinterklaas duurzaam te vieren. Groene Sint. Recycle Sint. Ruil Sint. Weggeef Sint. Prachtige varianten die bijdragen aan ruilen, verkopen, weggeven en recyclen van speelgoed. Het kan online, met ruil- & rommelmarkten en speelgoed kan ook gedoneerd worden. Voor ieder wat wils dus.

Voordat je speelgoed gaat verzamelen, is het aan te raden eerst thuis de kasten open te trekken. Verzamel zoveel mogelijk ongebruikt speelgoed, dat ruimt direct ook lekker. Een tip hierbij: zet de tas met dit speelgoed niet zichtbaar op de gang. Je kind bombardeert dit speelgoed geheid tot zijn nieuwe lievelingsspeelgoed. Kortom: loods het onzichtbaar het huis uit en laat andere kinderen er weer met plezier mee spelen.

En dan nu aan de slag om speelgoed te vinden.

Online kan je aan de slag met o.a. FamFam. FamFam is het nieuwe platform voor tweedehands kinderspullen in de buurt en zeer actief in ‘t Gooi. FamFam werkt zoals marktplaats maar dan met aanbod dichtbij huis. Gewoon in de buurt speelgoed verkopen en nieuw speelgoed vinden. Lekker dichtbij dus.

Je kan ook speelgoed ruilen en (ver)kopen tijdens ruil- en rommelmarkten. Ruilmarkten werken vaak met een puntentelling. Het speelgoed wat je brengt levert punten op en met die punten kan je nieuw speelgoed uitzoeken. Deze vorm wordt ook vaak Recycle Sint genoemd. Rommelmarkten werken zoals met koningsdag: lekker snuffelen naar nieuw speelgoed of juist je kleedje uitrollen. Ruil- & rommelmarkten zijn er dit jaar zeker:  

Je kan natuurlijk ook terecht bij meerdere tweedehands winkels. Daar is vaak ook leuk en goed speelgoed te vinden. Zoals bij Sweet/Repeat Kids boutique. Daar vind je niet alleen kinderkleding maar ook speelgoed en meerdere kasten met boeken, ook voor tieners. Of bij Kletsboel, bij de Gijsbrecht van Amstelstraat. Het is ook echt de moeite waard bij deze winkels een kijkje te nemen. En ontbreekt er hier een? Laat het ons weten! 

Hilversum kent ook initiatieven waar speelgoed gedoneerd kan worden zodat dit speelgoed terecht komt bij ouders & verzorgenden met een kleine portemonnee. 

Rommel, Ruil of Recycle: elk speelgoed wat wordt geruild, weggeven of 2e hands gekocht draagt bij aan Sint zijn milieubewustheid! En bij al deze initiatieven geldt: 1e keus voor 2e hands !

Tekst: Ynske Betlem   |   Beeld: FamFam; Recycle Sint; Ylanite Koppens

website: sbddesign.nl