Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Werkgroep Circulaire Economie in regio Gooi & Vechtstreek van start

14 april 2021

Het gonst meer en meer rond: circulaire economie is een van de belangrijkste pijlers in de transitie naar duurzaamheid. Waar het begon met recyclen van grondstoffen en materialen kruipen we steeds meer naar het begin van productieprocessen en de kern van onze bedrijvigheid. De R-woorden nemen sterk in bekendheid toe:

  • Refuse (waar mogelijk niet gebruiken)
  • Reduce (verminderen)
  • Re-use (opnieuw gebruiken)
  • Re-gift (weggeven waar het nog van waarde is) 
  • Repair (maken)
  • Recover (herwinnen)

Allerlei vormen die de circulaire economie versnellen. Het is nu aan de praktijk om dit ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. 

Maar, hoe ziet dat er in de praktijk uit en waar kunnen we van elkaar leren? Dat is vaak de vraag. Verscheidene kleine en grote bedrijven zijn al aan de slag en ondernemen circulaire stappen. Echter, velen van hen staan er alleen voor. Ook MKB-ers die aan het begin staan van circulair ondernemen zijn vaak zoekende in de woestijn. Zowel de doeners als de zoekenden kunnen daarbij hulp gebruiken. En voor deze ondersteuning is, op initiatief van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren, de regionale werkgroep Circulaire Economie Gooi & Vechtstreek in het leven geroepen. Samenwerken in de regio maakt immers meer mogelijk en biedt veel regionale kennis.

De werkgroep is onlangs gestart en komt vrij regelmatig bij elkaar. Het doel is duidelijk: de circulaire transitie binnen de regio & lokaal versterken. Door MKB-ers met elkaar te verbinden. Door waardevolle kennis over circulair ondernemen met elkaar te delen en door knelpunten voor de circulaire transitie weg te nemen.

De eerste gesprekken met MKB-ers zijn geweest en stap voor stap ontstaat inzicht in de mogelijkheden, worden succes verhalen zichtbaar en komen knelpunten boven drijven.

De werkgroep is gestart met zeven onderstaande deelnemers. Ontbreekt jouw gemeente nog en/of ken je iemand die wil meedoen? Laat het weten via ynske@hilversum100.nl (themaverbinder Circulaire Economie) of via info@samen-sneller-duurzaam.nl . 

  • Gooise Meren – Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren (Kees Hogenbirk, Sandra Geerling). Charlotte Hesterman (Charlutions; lid Klankbord Circulaire Economie NH), Babs van Gisbergen (Business Hustlers)
  • Hilversum – Ynske Betlem (Hilversum100; themaverbinder Circulaire Economie). Ellen Reitsema
  • Huizen – Karin Rienstra (Huizen Duurzaam)

Tekst: Ynske Betlem   |   Beeld: Natuur & Milieu Gelderland

website: sbddesign.nl