Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Comic Column | Hoop

27 september 2022

Een derde van Pakistan staat onder water, weer zijn grote stukken bos in verscheidene landen afgefikt en Nederland heeft net één van de droogste zomers van de eeuw achter de rug. Allemaal als gevolg van klimaatverandering en dan is dit nog maar het topje van de (rap smeltende) ijsberg. Ondertussen pretendeert een supermarkt duurzaam te zijn terwijl dat helemaal niet zo is. Blijkbaar vinden ze een duurzaam imago belangrijker dan dat er over vijftig jaar nog klanten zijn voor hun biologische slurpfruit.

 

 

Het is om moedeloos van te worden. Ik vraag me wel eens af waar ik het allemaal voor doe: de shampoo bars, de tweedehands kleding, het emmertje naast de wc om het badwater te gebruiken om door te spoelen… 

 

 

 

Er is een term voor dit gevoel: ‘climate doomism’. Een fenomeen wat zich snel verspreidt, vooral onder jongeren. Hoewel ik natuurlijk ook niet ongevoelig ben voor de nieuwste trends, val ik hier liever niet aan te prooi.

Dus dan schuif ik toch weer aan bij een kennismakingsbijeenkomst van Milieudefensie en kijk ik in de ogen van mensen die er net zo mee bezig zijn als ik.

 

 

 

En dan weet ik het weer: wat ik doe heeft op zichzelf weinig zin, maar ik ben niet alleen. Ik maak onderdeel uit van een klimaatbeweging die groeit. Hier in Hilversum alleen al zijn er mensen die zich bezighouden met bloembakken, regentonnen, warmtepompen, vlinders, vogels, vleermuizen, elektrische deelauto’s, zonnepanelen, verantwoorde spijkerbroeken en het repareren van kapotte spullen. Er zijn mensen die meubels maken van landbouwafval en er worden tassen met kleding doorgegeven. Er gebeurt zó veel, je zou het eigenlijk gewoon eens moeten zien.

 

 

En dat kan! Tijdens de Duurzame Dagen van 6 – 9 oktober. Kom bijvoorbeeld naar het Tuin (vogel) spreekuur op zaterdag 8 oktober 2022 van 11.15 tot 13.00 uur. Of één van de vele andere leuke en inspirerende activiteiten tijdens dat weekend.

Naar de vorige Comic Column

Tekst: Betje Ton   |   Beeld: Betje Ton

website: sbddesign.nl