Crowdfunding Regeneratieve Natuurboerderij
Eva en Ellen gaan van start met de eerste Regeneratieve Natuurboerderij van Hilversum en omstreken.
Het huidige voedselsysteem staat bekend om de negatieve impact op dier, natuur en klimaat. Een alternatief is ‘regeneratieve landbouw’: landbouw die werkt aan herstel. Landbouw met een positieve impact op het landschap, de natuur, het klimaat en welzijn van mens & dier.
Na haar studie Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit, startte Eva Vos vier jaar geleden met het initiatief KipEigen: eieren en vlees van de gelukkigste kippen, in een prachtige boomgaard in de Loosdrechtse Ster. En ook op Landgoed de Rading (op de grens van Hilversum en Loosdrecht) kon menig bezoeker de ‘dubbeldoel-haantjes’ van KipEigen tegenkomen. Inmiddels is KipEigen een professionele onderneming die dient als voorbeeld voor kleinschalige, regeneratieve pluimveehouderij.
Maar dat is volgens Eva en Ellen niet het eindpunt. Het is nog maar het begin. De oppervlakte van het land bij KipEigen is inmiddels verviervoudigd naar 1,5 hectare. Nu Ellen Bosgoed na haar studie Natuur- en Milieuwetenschappen en cursus Agro-ecologie is aangehaakt, breiden ze samen KipEigen uit tot een kleine natuurboerderij: naast eieren en vlees, starten ze met de teelt van groenten, kruiden en fruit. Een kleine kudde schapen zorgt voor het landschapsbeheer van de veenweide, die zo kenmerkend is voor Loosdrecht. Het is de bedoeling om een overvloed aan gezond voedsel te produceren in een mooi landschap voor de inwoners van Loosdrecht en omstreken.
Om dit initiatief tot een succes te maken zijn Eva en Ellen een crowdfundingsactie gestart. Deze loopt tot 15 april 2023.
Het plan is om een regeneratieve natuurboerderij te starten. Daarbij zijn zeven werkgebieden benoemd:
- 🐓 Kippen: Kippen bewerken de bodem voor groenteteelt en maken compost. Er worden eier-aandelen verkocht en je kan een haantje adopteren (vlees).
- 🥕 Groenten en kruiden: Op de tuinderij worden groenten en kruiden geteeld. Hierin wordt gewerkt op regeneratieve wijze (‘no-dig’ = ‘niet ploegen’). Hierbij horen wekelijkse groentepakketten voor inwoners van Loosdrecht en omgeving.
- 🍎 Kleinfruit: De boomgaard wordt uitgebreid met kleinfruit. De bessen, frambozen, appels en peren kun je op georganiseerde plukdagen zelf komen plukken.
- 🐑 Schapen: Het grasgedeelte wordt beheerd door een kleine kudde schapen. Met regeneratieve begrazing wordt de bodem hersteld, mede door planten van de oorspronkelijke veenweide.
- 🐝 Wilde flora en fauna: Er ontstaat een prettige leefomgeving voor wilde flora en fauna, zoals bloemenranden, kruidenrijk gras, vogelbosjes en -hagen en paddenpoelen. Het land wordt aantrekkelijker voor mensen, dieren en planten.
- 📚 Educatie: Educatie is een belangrijk speerpunt. Doelgroep: studenten van landbouwopleidingen en agrariërs die willen verduurzamen. Maar ook scholieren en ieder die het weten wil.
- 🏥 Zorg: Combinatie van landbouw en zorg in combinatie met lokale zorginstellingen.
Via crowdfundingvoornatuur.nl kun je een eenmalige donatie doen, waarbij je zelf de hoogte van het bedrag bepaalt.
Voor vragen over dit project of meer informatie: stuur een mail naar info@kipeigen.nl of schrijf je in voor de KipEigen nieuwsbrief.