De Egeltuin van Moon
Elk voorjaar laat ik me weer verrassen: blad kraakt, een neus snuift en niest. Wie loopt daar door mijn tuin? Ah, natuurlijk, de egel is er weer. Even later zie ik hem als hij mijn tuinpad oversteekt, voor niemand bang. Even later verdwijnt hij – verrassend snel en soepel – onder de schutting naar de tuin van de buren. Daar hoor ik ‘m nog een tijdje stampen en scharrelen.
Welbeschouwd is het een wonder dat we nog egels hebben in de stad. Want egels zijn behoorlijk mobiel, leggen meerdere kilometers per nacht af en steken dus ook onherroepelijk straten over. En tegen auto’s helpen stekels en oprollen niet echt. Toch zijn ze er, kijk maar op waarneming.nl.
Slordige tuin
Hoe maken we het egels naar de zin? Met slordige tuinen, struikgewas, en doorgangen onder hekken en schuttingen. Met een flinke hoop blad of een knus egelhuisje. Met drinkwater – en als je een vijver hebt, dan graag met een glooiende kant of een loopplankje, zodat egels er in geval van een nat pak weer uit kunnen klimmen. En alsjeblieft géén giftige korrels tegen slakken en andere egelhapjes. Die zijn voor egels net zo dodelijk als auto’s.
In de tuin van Moon
In onze versteende en dichtbevolkte stad kunnen egels wel wat hulp gebruiken. Met genoeg en gezond eten, een warm en droog huis en wegen om van a naar b te reizen. Bij Moon Wolffensperger in de tuin vinden ze het allemaal.
Egelrestaurant
Egels eten van alles: insecten, spinnen, regenwormen, slakken en andere lekkere tuinbeestjes. Maar in tuinen vol tegels valt het niet mee om die nog te vinden. Daarom is het egelrestaurant in Moon’s tuin elke dag geopend. Kittenvoer is een prima vervanger van regenworm&co.
Moon serveert de maaltijd onder een omgekeerde opbergbox met een baksteen erop zodat hij niet aan de wandel gaat. Om de katten uit de buurt te houden, loopt de toegang via een stuk regenpijp met een haakse bocht. Die bocht is voor egels geen probleem, maar voor katten wel. Het restaurant is in trek. Op sommige avonden komen er wel drie egels eten.
Egels zijn slordige eters en laten ook wel eens een poepje achter in het restaurant. Vandaar dat schepje, stoffer en blik klaarliggen om elke dag de bende op te ruimen. In het bruine bakje zit vers drinkwater (en dus geen melk, daar worden egels ziek van).
Egelhuis
Om overdag en tijdens de winterslaap warm en droog te blijven, kruipen egels liefst onder een flinke berg bladeren. Maar een zelfgetimmerd huisje vinden ze ook prima. Wel graag met een flinke berg droog blad, hooi of stro er in. Dennentakken er overheen tegen de kou. En het hele huis op een laag bakstenen om de voeten droog te houden. Wat wil je als egel nog meer?
Egelsnelweg
Egels gaan elke nacht op pad om voedsel te zoeken. Per nacht kunnen ze meerdere kilometers afleggen, scharrelend van de ene tuin naar de andere. Als dat lukt tenminste. Want schuttingen en muurtjes vormen forse belemmeringen voor egels.
Daarom heeft Moon een doorgang gemaakt onder de tuinmuur en de schuur door. Bij houten schuttingen is het voldoende om een uitsparing te maken bij de grond.
Verder lezen
Wil je meer weten over de egel? Op de website van de zoogdiervereniging vind je uitgebreide informatie. Extra info over egelhuizen en egelrestaurants vind je op de website van Natuurmonumemten en van het Vlaamse Natuurpunt.