Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Dit jaar extra subsidie voor natuurlijke isolatie!

28 januari 2024

Dit jaar extra subsidie voor natuurlijke isolatie!

Wist je dat vlas net als hout- en hennepvezels, gras, riet, kurk, katoen, cellulose en stro ideaal te gebruiken is als isolatiemateriaal? Deze natuurlijke materialen zijn hergroeibaar en milieuvriendelijk doordat het product tijdens de groei CO2 opneemt. Bij de productie van vlas isolatie komt er weinig CO2 vrij, en het kan gemakkelijk gerecycleerd worden. Sterker nog: de vezels die gebruikt worden voor het isolatiemateriaal worden gewonnen uit reststoffen van de linnenproductie. Van de lange vezels wordt textiel gemaakt, terwijl de overgebleven kortere vezels dienen voor de isolatie. Vlas is dus een prachtvoorbeeld van een circulair isolatiemateriaal.

In deze blog vertellen we waarom wij voor natuurlijke biobased materialen hebben gekozen en lichten we de nieuwe ISDE subsidieregeling biobased materialen toe.

Toen we ons verdiepten in dakisolatie leerden we over faseverschuiving. Dat is de tijd die het warmte kost om door het materiaal te komen. Wat blijkt: natuurlijke materialen hebben een veel hogere faseverschuiving! En met de warme zomers is het belangrijk om niet alleen je huis tegen de kou maar ook goed tegen de hitte te isoleren. Dit is het schema wat ons inspireerde:

Materiaal Dikte Faseverschuiving
Cellulose 24 cm 9 uur
Houtvezel 24 cm 7,5 uur
Glas-steenwol 24 cm 4 uur

 

Onze ervaring van de dakisolatie van ons vorige jaren 20 huis was dat na 1 uur de warmte al door het dak was. Dat was destijds met 6 cm glaswol geïsoleerd. En doordat we lazen: ‘hoge Rc-waarde, Vocht regulerend, Milieuvriendelijk, Geluiddempend, Subsidie beschikbaar en eenvoudig en redelijk goedkoop toe te passen’, maakten wij de keuze voor Cellulose.

In de zomer koel en in de winter warm en aangenaam. We hebben ervaren dat het mogelijk is om een jaren 20 huis van het gas te halen, elektrisch te verwarmen, super comfortabel en energiezuinig te maken, terwijl we het niet eens allemaal perfect hebben aangepakt, bijvoorbeeld ‘slechts’ HR++ glas, roosters in de ramen en spouwmuurisolatie met ‘slechts’ Rc 2,1. Maar wel een dak met een Rc waarde van 6,5 en een vloer met Rc van 4,5.

We hebben ervaren: Natuurlijke isolatie isoleert je huis comfortabel, werkt goed tegen kou en beter tegen warmte.  Dat legt ook Atto Harsta – transitiestrateeg en innovatiemanager biobased bouwen – uit in zijn presentatie op de Hilversumse Energiemarkt. Atto maakte ons ervan bewust dat deze energietransitie onderdeel is van een veel grotere transitie die de oplossing kan bieden voor uitdagingen waar we nu in de samenleving mee te maken hebben. Gezondheid – Grondstoffen en Landbouw transities hangen met elkaar samen en bieden de mogelijkheid een duurzame samenleving te creëren waarin mensen gezond leven en weer in verbinding komen met de natuur.

Wanneer we in Nederland inzetten op natuurlijke isolatiematerialen krijgen boeren die overstappen op deze teelt een afzetmarkt en in plaats van stikstof uit te stoten wordt CO2 door het land opgenomen. Woningen die op de ouderwetse manier dampopen worden geïsoleerd, ademen letterlijk waardoor de leefomgeving gezonder wordt. Win-win-win, dat hebben ze bij de rijksoverheid ook bedacht.

De enige belemmering voor deze transitie is dat de niet-natuurlijke materialen, vaak goedkoper zijn, terwijl ze bij de productie veel CO2 uitstoten. Deze materialen worden namelijk met fossiele subsidies goedkoop op de markt gebracht. Nu is er dit jaar een nieuwe subsidieregeling gestart die biobased (natuurlijke) materialen extra subsidieert om de scheefgetrokken markt weer enigszins recht te trekken.

Via rvo.nl vind je alle informatie over de subsidieregeling biobased isolatiematerialen. En ook de tabel met de subsidie per isolatiemateriaal. En deze tabel richt zich volledig op biobased materialen.

 

Een rekenvoorbeeld:

Je hebt een jaren dertig tussenwoning met houten vloer en schuin pannendak met houten dakbeschot en maakt een plan om 50 m2 dak van binnen te isoleren uit en 50 m2 vloerisolatie toe te passen.

Je kiest voor Isovlas PL140 (14 cm dik) met een Rd waarde van 3,86.

De aanschaf is in dit geval voor 100m2 * €22,75/m2 = €2275,- + arbeidsloon (nnb).

Subsidie:
2 maatregelen, €30,- p/m2 voor dakisolatie en €11,- p/m2 voor vloerisolatie + extra subsidie voor biobases materialen

50m2 * 30 (dakisolatie) + 50m2 + 5 (biobased bonus) = €1750,- euro

50m2 * 11 (dakisolatie) + 50m2 + 2 (biobased bonus) = €650,- euro

Totaal = €2400,- euro subsidie

Dit betekent dat je het materiaal in deze situatie dus gratis krijgt en je alleen de manuren betaalt! Plus dat je direct op je energierekening bespaart en woont in een veel comfortabeler huis!

Hilversums Isolatie Programma (HIP)

Weet dat je bij HIP altijd informatie en advies kan krijgen.

Veel succes! En natuurlijk zijn wij ook bereikbaar voor vragen.

Je kunt onze verbouwing ook terugvinden op duurzamehuizenroute.nl

Tekst: Fleur Boesveldt (en Sander Snel)   |   Beeld: Modest Huys, Vlasoogst, 1925

website: sbddesign.nl