Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Duurzamehuizenroute in Hilversum

9 september 2022

 

Via de website duurzamehuizenroute.nl leer je veel over de ervaring van anderen. Je vindt er huizen die op jouw huis lijken of leest over verschillende soorten maatregelen en hoe die uitpakken.

Dat was najaar 2017, toen wij ons koopcontract tekenden wel anders. Bijna dagelijks was de situatie in Groningen, de verzakte huizen door de gaswinning, in het nieuws. We wisten dat we het huis grondig moesten verbouwen en beter wilden isoleren dan ons vorige jaren 30 huis. Aanvankelijk konden we niet al onze dromen realiseren doordat we tegen beperkingen van ons budget aanliepen. Tot dusver een vrij normale gang van zaken als je net een huis hebt gekocht. 

Van het gas af

Terwijl we ons verdiepten in isolatiemaatregelen, werden we op het idee gebracht dat het ook mogelijk is om het huis van het gas af te halen! Dat kwam voort uit een gesprek met de leverancier van onze zonnepanelen. Toen we hoorden dat de gemeente Hilversum een lening verstrekte voor verduurzaming ging er opeens een wereld voor ons open. We konden maatregelen treffen waar we anders geen budget voor hadden gehad. We stonden voor een heleboel keuzes: wat is de beste isolatie, kiezen we voor lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en wat zijn de voor en nadelen van elke keuze? Er volgden vele avonden op het internet zoeken naar ervaringsdeskundigen die de beloftes van verschillende maatregelen onafhankelijk zouden kunnen bevestigen. 

Goed voorbeeld

Vooral zochten we naar ervaringen van mensen die een vergelijkbaar huis als het onze hebben verduurzaamd.  Het liefst ook met de mogelijkheid dat we contact konden opnemen voor vragen. Uiteindelijk hebben we na veel speurwerk ons plan gemaakt en in korte tijd het huis verbouwd. Een jaar later kwamen we erachter dat er een platform bestaat wat precies dát doet: een per huistype en per maatregel te doorzoeken site, waarbij er ook nog jaarlijks open dagen worden georganiseerd. Op deze manier komen mensen die willen verduurzamen en mensen die graag hun ervaring en kennis willen delen met elkaar in contact. 

Open dagen

Dit jaar doet onze gemeente Hilversum ook mee met de 10e editie van de Nationale Duurzame Huizen Route. De open dagen zijn op zaterdag 29 oktober en zaterdag 5 november. Welke huizen te bezoeken zijn kun je lezen op deze site. Ons huis is daar ook op te zien. Zoek op Hilversum, bouwjaar 1926. 

Heb jij je huis al verduurzaamd en wil je mensen in Hilversum op weg helpen of ben je geïnteresseerd om je huis te verduurzamen meld je dan ook aan op deze site. 

Zo helpen we samen de energietransitie verder vorm te geven!

 

Tekst: Fleur Boesveldt en Sander Snel   |   Beeld: video door Arnoud van den Heuvel en foto door Margot Brakel Fotografie

website: sbddesign.nl