Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Even een tegel wippen.

14 april 2022

Het is de Week van de Groene Tuin. Een aangezien ik het TuinTeam initiatief had gestart, kon ik natuurlijk niet op mijn krent blijven zitten. Er moeten tegels gewipt, en wel nu!

Ik had begrepen dat als je tegels verwijdert, je het zand er onder weg moet scheppen. Vervolgens breng je daarvoor in de plaats een laag tuinaarde en compost aan en dán kun je gaan planten. Het leek mij verstandig om een kleine inventarisatie te doen alvorens ik me naar het tuincentrum begeef. Even een tegeltje lichten om te zien waar ik mee te maken heb, was het plan.

 

 

De tegels in mijn tuin bleken niet zo wipvriendelijk. Ze liggen stijf tegen elkaar aan en zijn omsloten met een betonnen rand. Om de tegels er uit te krijgen moest ik een geul graven in het gras, zodat ik die loodzware rand er uit kon tillen. Toen ik eenmaal een tegel er uit had, trof ik niets dan zand. Trouwens, wat onder het gras zat had ook niet de mooie donkere kleur waar je op zou hopen.

Een paniekerig gevoel maakte zich van me meester. Moet ál dit zand weg? Dat kan ik toch niet met mijn schepje? Maar hoe anders? Moet de schutting plat zodat er een graafmachine in de tuin kan komen? Waar ben ik aan begonnen!

Gelukkig had het Tuinteam elkaar al eens getroffen en daarom had ik een nummer die ik kon bellen. Elfie heeft namelijk wél verstand van tuinieren en stelde me gerust. Die grond achter mijn nieuwbouwwoning is inderdaad waarschijnlijk niet zo best, maar daar kunnen we wat aan doen. Met een flinke laag compost en de juist planten gaan we de grond langzaam maar zeker verbeteren. Geen graafmachines, geen paniek.

Elfie is één van de fijne mensen die aanstaande zaterdag in de bibliotheek een spreekuur houdt. Je kunt daar van 11.00-13.00 uur terecht met al je tuinvragen. Als je graag je wat aan je tuin wilt doen, maar niet goed weet waar te beginnen, zou ik zeker gaan!

Tekst: Betje Ton   |   Beeld: Betje Ton

website: sbddesign.nl