Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Grootouders op de Floriade

15 augustus 2022

Ingezonden brief van Jogchum Kooi van Grootouders voor het Klimaat:

Hallo leden van de redactie,

Bea en ik zijn naar de Floriade in Almere gegaan. We kwamen enthousiast weer thuis. Dat leek ons iets om de betrokkenen bij Hilversum100 te vertellen, want een tijd geleden zagen we tal van negatieve publicaties over deze Floriade. Misleidend vinden wij.

Het eerste wat je ziet is het Groene gebouw van de Aeres Hogeschool Almere. Niet groen geverfd, nee aan de buitenkant voorzien van veel groene beplanting. Hun thema’s zijn Food, Nature & Urban Green.

Naast de school staat het Natural Pavilion, een bio-based gebouw van twee verdiepingen. The Natural Pavilion wil bezoekers van de Floriade 2022 inspireren en laten zien hoe we als samenleving natuurinclusief kunnen wonen, leven en werken. Het gebouw is vrijwel geheel opgebouwd uit natuurlijke (biobased) materialen en is een letterlijke opeenstapeling van innovaties. Veel nieuws vaak voorzien van filmpjes, maar daar gunden wij ons geen tijd voor.
Wij zagen veel groen en prachtige bloemen, veel initiatieven waarbij duurzaamheid een grote rol speelt. Het schiereiland Utopia deed ons denken aan een voedselbos vanwege de vele fruitbomen en groenten. Utopia werd afgesloten met tuintjes van scholieren en daarnaast een tunnel gemaakt van wilgentakken die waren behangen met plaatjes waar kinderen hun droom op hadden geschreven.
We hebben iemand die vaker bij Floriade komt twee visitekaartjes gegeven die zij tweezijdig bij die kinderplaatjes op zal hangen. De toekomst van die kinderen is uiteindelijk dat waar wij, Grootouders voor het Klimaat, ons voor inzetten.
Verder zijn er ook veel landen en bedrijven die op de Floriade hun duurzame plannen presenteren. Kortom: Wat ons betreft is Floriade een aanrader voor iedereen die nog wat leuke ideeën op wil doen. En te veel om in één dag alles te zien. Gelukkig had wij ons van te voren goed voorbereid en waren daardoor in staat die onderwerpen te bezoeken die op ons lijstje stonden. Geen nadelen? Jawel, maar die hadden vooral te maken met de beperkingen die het gevolg zijn van onze leeftijd.
Tenslotte is er een EcoDemoHuis, een soort Tiny House, maar wel wat groter.
 
In het Natural Pavilion lag het boekje “Doe het lekker zelf doeboek”, leuk voor de jongeren maar het toont ook een overzicht waar volwassenene iets van kunnen leren. Het is downloadbaar op: https://floriade.com/content/uploads/2022/04/NNN-Doeboek.pdf

Dit was een korte indruk van ons bezoek,
Bea en Jogchum Kooi

De Floriade Expo 2022 is van 14 april t/m 9 oktober 2022 dagelijks geopend van 10.00 tot 19.00 uur.

Tekst: Bea en Jogchum Kooi   |   Beeld: Jogchum Kooi

website: sbddesign.nl