Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

In mijn eentje

28 januari 2023

Veel mensen zijn zich bewust van hun ‘Footprint’ of ecologische voetafdruk, de impact van ieder mens op het milieu.

Het is logisch dat we ons in Hilversum concentreren op het persoonlijke verhaal. De keuzes die je in je huishouden of met je onderneming maakt, heb je grotendeels zelf in de hand. Maar hoe goed je ook recyclet, isoleert, bespaart, kiest met je portemonnee of duurzaam energie opwekt… jouw voetafdruk valt in het niet bij die van de grote jongens. We hebben het over ’s Nederlands grootste geldmachines – èn vervuilers: Tata Steel, Shell, Vattenval, Uniper, Esso, RWE Eemshaven, etc. samen goed voor dertig miljoen ton CO2 per jaar.

De klimaat-index van MilieuDefensie laat zien dat geen enkel bedrijf voldoende doet om deze uitstoot te compenseren.

Tegen de impact van de grote vervuilende industrieën kun je niet op.

Toch als je onderzoekt wat het gemiddelde huishouden in Nederland jaarlijks uitstoot – namelijk 19.000 kilo CO2 – dan hebben we daarmee wel degelijk een vinger in de pap. En daarom begint een beter milieu toch steeds weer bij jezelf. Jouw gedrag, jouw keuzes, jouw acties en dingen die je juist ‘laat’, kunnen groot verschil maken. Je bent namelijk niet in je eentje.

Er zijn allerlei dingen die je nu kunt doen om die Footprint zo klein mogelijk te houden.

Zo houden we de Aarde langer houdbaar voor toekomstige generaties. En we zijn met velen, dus als we samen – ook in Hilversum – bewust zijn van onze ecologische voetafdruk, dan heeft dat altijd zin!

Welke duurzame bespaartip heb jij voor ons? Laat het weten dan plaatsen we je tip erbij.

Naar de vorige Comic Column

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Liesbeth Ton – betje.com

website: sbddesign.nl