Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Komt de kabelgoottegel naar Hilversum?

5 juni 2022

Het opladen van je elektrische auto is voor mensen zonder eigen oprit vaak een dilemma. De parkeerplek voor je eigen huis kun je niet claimen en laadkabels die over het trottoir liggen zijn gevaarlijk of leveren hinder op. Laadkabels over de stoep leggen is daarom tot nog toe verboden in Hilversum.

Veel bezitters van een elektrische auto hebben geen eigen oplaadmogelijkheid en kunnen daarom al helemaal niet de auto opladen met gebruik van de stroom van eigen zonnepanelen. Een oplossing ligt binnen handbereik, mede dankzij een proef van de gemeente Soest met ‘kabelgoottegels’. In Soest mogen mensen onder voorwaarden een eigen kabelgoot aan laten leggen.

Een paar jaar geleden bedacht Armand Hermans uit het Brabantse Dongen de kabelgoottegel. Dat is een tegel met een uitsparing en rubber afdekstrip waarin ook dikkere kabels weggelegd kunnen worden.

(beeld: Struykverwoinfra)

Na diverse prototypes rolde een model van de band dat robuust en veilig genoeg is voor de Nederlandse stoep. Het is een elegante oplossing voor een actueel probleem. Met de kabelgoottegel wordt het laden van EV’s voor heel veel huishoudens toegankelijk.


(bron: Omroep Brabant)

Claimgedrag

Op vrijdag 18 februari 2022 stond in de Gooi en Eemlander te lezen dat Wethouder Arno Scheepers op de hoogte is van de kabelgoottegel, maar dat hij ook bang is voor het ‘claimgedrag’ van mensen die dan ‘per se voor hun eigen huis willen parkeren’. Scheepers wil voorkomen dat Hilversummers ten onrechte een parkeerplek gaan toe-eigenen. Een proef waarbij 7 inwoners en één bedrijf in Soest de kabelgoottegels uittesten zegt hij nauwlettend in de gaten te houden.

Vorige week publiceerde de Gemeente Soest een webpagina waar inwoners van Soest hun kabelgoottegel kunnen aanvragen. De gemeente Soest schrijft:

“We deden vorig jaar een geslaagde proef met de kabelgoottegel. Zeven inwoners en één bedrijf hadden een jaar lang een kabelgoottegel op proef. Alle inwoners en hun buren zijn positief over de tegels. Er zijn in de gemeente al tientallen openbare laadpalen. Met de tegel wordt het opladen van elektrische auto’s nog makkelijker. Inwoners en ondernemers kunnen de kabelgoottegel aanvragen via…”

 

Qua veiligheid en gebruiksvriendelijkheid is de kabelgoottegel in Soest door de teststraat heen. Wij zijn benieuwd of de wethouder tijd heeft gevonden om te onderzoeken of Hilversumse bewoners en trottoirs ook ‘klaar’ zijn voor deze besparende innovatie.

UPDATE: op dinsdag 21 juni verscheen bovenstaande oproep van de werkgroep Groene Mobiliteit aan wethouder Scheepers in de Gooi en Eembode, met dank aan Stefan van Hees.

Woont u in Hilversum en zou een kabelgoot uw energietransitie kunnen versnellen? Laat het weten!

UPDATE 2:
Lees ook het artikel: De kabelgoot komt naar Hilversum

Tekst: Arnoud van den Heuvel en Aernoud Olde

website: sbddesign.nl