Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

De Kabelgoot komt naar Hilversum

18 december 2022

Hilversum gaat de kabelgoot mogelijk maken.

Voorafgaande aan de Algemene beschouwingen op de begroting 2023 kwam wethouder Scheepers ineens met goed nieuws; de kabelgoot komt naar Hilversum. Begin 2023 komt er een regeling. Dit nieuws kwam een dag voor de eerste samenkomst van Team Kabelgoot op dinsdagavond 8 november 2022. Hieronder voorbeelden van waarom we hier blij mee zijn.

Team Kabelgoot? Op de oproep onderaan dit persbericht (juni 2022) kwamen tientallen reacties van geïnteresseerden. We besloten een samenkomst te organiseren op het kantoor van HilverZon en persoonlijk te horen waarom eenieder baat zou hebben bij de uitvinding.

Toma van Toma Bloemenservice bijvoorbeeld heeft zonnepanelen op het dak van haar woning en er is een openbare parkeerplaats, maar een kabel over de stoep mag niet. Nu rijdt ze al met een bezorgfiets door Hilversum, maar een elektrische auto kan haar afzetgebied voor biologische bloemen vergroten, en zonder eigen kabel(goot) is dat niet haalbaar voor haar. Win-win!

Een paar leden van Team Kabelgoot zijn afkomstig uit de Siriusstraat. Regelmatig kwamen zij dit jaar in het nieuws omdat ze collectief zonnepanelen wilden plaatsen, maar dat o.a. vanwege welstandsregelgeving niet mocht. Nu de regels voor het plaatsen van zonnepanelen in Hilversum versoepelen, komt ook het elektrisch laden van voertuigen met ‘eigen zon’ binnen handbereik.

Ook in de Siriusstraat woont Wijnand van Neerijnen. Hij is product ontwerper en nam een 3D-print prototype mee van een zelf ontworpen Made-in-Hilversum model Kabelgoot. “Voordeel van dit prototype is dat het geen vervuilend beton nodig heeft” zegt Van Neerijnen “…en je kunt ‘m zelf printen.” Natuurlijk betreft het een prototype en gaat hij zijn kabelgoot nog verder testen in alle weersomstandigheden en met verschillende type trottoir-gebruikers.

Maar de conclusie van de avond is: de kabelgoot leeft en het is een goed idee om ook in Hilversum te regelen dat mensen die elektrisch willen rijden – en een openbare parkeerplaats voor de deur hebben – hun voertuig zelf kunnen opladen. Helemaal als de stroom wordt opgewekt met zon op eigen dak; dat ontlast ook nog eens het elektriciteitsnet.

Mensen die een kabelgoot willen, zouden begin 2023 een vergunning-aanvraag kunnen doen bij de gemeente en de kabelgoot voor eigen rekening laten plaatsen in het trottoir. Wanneer dit werkelijk mogelijk is, zullen we hier een update plaatsen.

===

Update 8 september 2023: Kabelgoot verwacht in 2024

 

 

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Aernoud Olde en Margot Brakel

website: sbddesign.nl