Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Op zoek naar een Duurzaam Dagje Uit?

30 juni 2023

Maak dan eens aan een wandeling langs het Voetstappenpad rond Hilversum!

Dit prachtige langeafstandswandelpad werd in de jaren dertig van de vorige eeuw rondom de stad aangelegd als werkverschaffingsproject. Waarschijnlijk ben je de betonnen wegwijzers met het witte voetstapje al weleens tegengekomen op de hei of in het bos. Het hele pad is een rondje van circa 27 kilometer en rijgt diverse natuurgebieden aan elkaar. Opstappen kan waar je wilt, er is geen begin- en eindpunt. Al lopend kom je onder meer over de Bussumer-, Zuider- en Hoorneboegse heide, door het Hilversums en Laarder Wasmeer en door het Corversbos, Cronebos en het Spanderswoud. Je passeert ook twee stations: Hilversum Mediapark en Hollandsche Rading. Het grootste deel van de route loop je over onverharde paden, door het bos en over de hei, behalve in Kerkelanden – een wijk uit de jaren vijftig, die dus pas later werd gebouwd. Ook passeer je twee keer een grote weg die ook later is aangelegd. Langs de route kom je diverse horecagelegenheden tegen, maar je kunt natuurlijk ook lekker zelf een lunchpakketje en een thermosfles thee meenemen. Want wat is er leuker dan picknicken in de natuur?

TIP: Het Goois Natuurreservaat heeft in 2017 een boekje uitgegeven met een kaartje, de geschiedenis en de hoogtepunten van de route. Het gidsje is te koop bij het VVV in Hilversum.

TIP: Liever niet alleen lopen? De Hilversumse wandelaar en schrijfster Francine Postma organiseert regelmatig (halve) dagwandelingen langs het Voetstappenpad, al dan niet in stilte. Francine trainde langs het Voetstappenpad voor haar langere tochten, zoals de St Olavsroute door Zweden en Noorwegen en het Nederlands Kustpad.

www.francinepostma.nl of volg Francine op Instagram: @francinepostma

Naar de vorige Comic

Tekst: Francine Postma   |   Beeld: Francine Postma, cartoon: Liesbeth Ton

website: sbddesign.nl