Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Ilona Hartensveld

Ilona Hartensveld Fotografie

Fotografie, een nier meer of minder, een boomspiegelfeest, inheems bloemzaad en gezellige groene brinkjes voor Kerkelanden

Portretfotograaf. Je kent mijn werk misschien wel; je vindt de portretten van campagne voor de Duurzame Dagen van het Hilversum100 netwerk langs de kant van de weg, langs de Groest boven Casa, op de grote LCD-schermen bij het station en op deze website. Opvallend door de gekleurde achtergronden vallen ze flink op in het straatbeeld.

Veel ondernemers en particulieren weten ook de weg naar mijn mobiele fotostudio te vinden. Gevestigd in het prachtige Dudok monument de Snelliusschool. ilonahartensveldfotografie.nl

Hier werk ik ook samen met mijn collega’s aan onze franchise organisatie Sgoolfotografie.nl. Een landelijk opererende organisatie voor schoolfotografen. Ik ben initiatiefnemer van het bedrijf, ondersteun de fotografen, organiseer meetings en onze eigen foto award; De Sgoolfoto Award. Samen met ons team strijden we voor de allermooiste schoolfotografie van Nederland. Bekijk het op sgoolfotografie.nl

Strijden zit mij in het bloed. Ik doe het goed op missies. Zo strijd ik deze periode ook voor een nieuwe nier voor mijn partner Corwin. In december ontving hij, na acht jaar ziek te zijn, een nier van mij maar deze werd al snel afgestoten. Via diverse lokale media & onze site attenderen we mensen op de noodzaak. Met het doneren van een nier, dat helemaal niet zo heel ingrijpend hoeft te zijn, kun je een leven redden. niervoorcorwin.nl

Half september tot midden november 2023 exposeert documentair fotograaf Selma van der Bijl met de foto expositie Hilversum Beter Bekeken met een indringende en intieme persoonlijke fotoreportage van ons gezin.

Ook strijd ik voor een heel veel groenere wijk. Met het hard achteruitgaan van de biodiversiteit en het verdwijnen van bestuivende insecten, is er een cruciale periode aangebroken. Gaat het de mens lukken om de bij te redden? Daar wil ik voor meestrijden en ik voel de mogelijkheden in onze wijk. Zo ben ik samen met wat andere bewoners een buurtinitiatief gestart: Kerkelanden Groent. Want samen kom je zoveel verder. Naast dat we van elkaar leren en elkaar ondersteunen met persoonlijke groene missies, is het ook leuk wat nieuwe mensen te leren kennen in de buurt.

Sinds eind 2022 wonen wij met ons gezin in Kerkelanden en daar is het, zoals je misschien weet, best wat saai. Je ziet, buiten wat mensen die de hond uitlaten, niet zoveel bewoners en kinderen op straat. Er zijn veel grote grasvelden en betonnen speelpleinen. Buiten nodigt blijkbaar niet uit voor kids op op avontuur te gaan. Ouderen zie je ook maar weinig op straat.

Toen ik begin 2023 online de cijfers las, die laten zien dat meer dan de helft van de bewoners in Kerkelanden zich eenzaam voelt, begon het wat te kriebelen. Hoe mooi zou het zijn als er op al die grote grasvelden natuurlijke ‘groene brinkjes’ gerealiseerd worden? Uitnodigende ontmoetingsplekken waar bewoners elkaar kunnen treffen of waar je ’s avonds een drankje kunt doen met elkaar. Waar de beslotenheid tussen het groen en grote liggende boomstammen, buiten weer lonkt en waar kinderen op zoek gaan naar avontuur. Uitdagende plekken voor jeugd om weer ouderwets te kunnen ravotten met elkaar en te kunnen spelen in een avontuurlijke groene omgeving waar het fijn is om te zijn.

Deze groene brinkjes zijn met bloeiende inheemse beplanting, struiken en bomen omzoomd. Levendige gezellige trefpunten. Zodra het donker wordt, wordt het overgenomen door het nachtleven. Veel dieren vinden hier hun beschutte haven om het grote veld over te steken.

Ook zien we graag heel veel extra aanplant inde wijk waar dat mogelijk is. Dat maakt de omgeving meer klimaat-adaptief en fijner om in te wonen voor mens en dier. Zo verbinden we het Raabos, het weiland gebied en de stad als onderdeel van de groene schakel. We vergroten hiermee het leefgebied van heel veel diersoorten, wat, door de tijd heen, een enorme boost zal opleveren voor de biodiversiteit.

Dit alles is nog een flinke weg te gaan. In de tussentijd werken we met de werkgroep Kerkelanden Groent aan verschillende projecten. Zo komt er in september een zakje bloemzaad met waardevolle vaste planten en eenjarigen beschikbaar voor alle huishoudens in Kerkelanden. Het zaad is helemaal afgestemd op de Kerkelanden bodem. We liften mee op de Inheemse Zaaiweek van, onder andere, de Bijenstichting.

Dit jaar doen we mee aan de landelijke boomspiegelactie Het Boomspiegelfeest. Samen met de gemeente en Versa Welzijn hebben we de handen ineengeslagen en willen we komende jaren, samen met de bewoners, alle boomspiegels van Kerkelanden gaan beplanten met inheemse bloeiende planten voor de insecten. De planten worden in 2023 aangeboden door de gemeente. In meerdere hofjes zal een prachtige nieuwe aanplant komen waar het einde voorjaar 2024 een heel ander aanzicht zal zijn. Als dat niet verbindend werkt!

En tja, zo zijn er nog heel veel meer plannen voor waardevolle projecten. Laat het mij rustig weten als je er eens over mee wilt kletsen of aan zou willen sluiten bij onze werkgroep.

Zou jij ook iets willen opzetten in jouw buurt? SHOOT! Ik help je graag op weg.

Er is misschien meer mogelijk dan je denkt.

Meer informatie kun je vinden op: kerkelandengroent.nl

website: sbddesign.nl