Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Ilona Hartensveld

Ilona Hartensveld Fotografie

In 2021 was er door corona wat minder werk te doen en richtte ik mij op een verrijkend project: het in beeld brengen van bijzondere ambachten en oude beroepen binnen gemeente Hilversum. Ik ben altijd gefascineerd geweest door mensen die vol liefde voor hun vak en materie hun ambacht vervullen. Ik wilde onbekende, niet zichtbare, kleine ondernemers binnen mijn gemeente in de schijnwerper zetten en zo kwam ik terecht bij boer Eric die Limousinkoeien houdt. Eric laat zijn koeien in alle rust het grootste gedeelte van het jaar buiten in het bosrijke gebied grazen, waar ze natuurlijk en gevarieerd eten.

Omdat deze manier van ‘boeren’ en duurzaam ondernemen mij zo ontzettend aanspreekt, besluit ik een serie te maken. Al jaren ben ik aangesloten bij het collectief van de Master Photographers Network, een branchevereniging voor fotografen en in 2022 deed ik voor het eerst mee en won ik, volledig buiten mijn verwachting om, de MPN Gold Award 2022! In de nabespreking was de jury het er unaniem over eens dat mijn serie deze award verdiende.

De foto’s zijn in duotoon uitgewerkt. Daardoor lijkt het alsof je even teruggaat naar het verleden. Maar met het winnen van de prijs realiseer ik mij ook dat ik een rake serie gemaakt heb in een snel veranderende tijd vol dreigement voor een van de oudste beroepen op aarde.

Ik hoop dat de verhalen die ik vastleg mogen bijdragen aan het maatschappelijk debat en het vinden van ‘de juiste weg’.

Bekijk de serie hier: https://ilonahartensveldfotografie.nl/winnaar-mpn-gold-award-2022/

website: sbddesign.nl