Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Raadsvoorstel kabelgoot naar de commissie

18 oktober 2023

De langverwachte plannen en regels rond de beschikbaarheid en toepassing van de kabelgoot in Hilversum zijn klaar. Eind november gaan ze naar de raad en begin december naar de commissie.

Vanaf januari 2024 kan de kabelgoot worden aangevraagd.

Tijdens een persmoment op woensdagmorgen 18 oktober 2023 bracht wethouder Arno Scheepers het heuglijke nieuws: ‘Goed nieuws voor wie geen oprit heeft en een elektrische auto voor de deur wil opladen. De kabelgoot is een nette en veilige oplossing. Het is een duwtje in de rug van de energietransitie.’

Lees het artikel van NH-nieuws

Lees het verslag in de Gooi en Eembode

De energietransitie is ingezet. Vanaf 2035 mogen er op de Europese markt geen nieuwe auto’s meer verkocht worden die op fossiele brandstof rijden. Op de energieagenda van de Rijksoverheid staat dat auto’s in 2050 helemaal geen CO2 meer mogen uitstoten.

Vandaar dat begin 2022 in de Hilversumse politiek al vragen werden gesteld over de kabelgoot (D66, GroenLinks en ChristenUnie); omdat de vinding een veelbelovende, nette oplossing zou kunnen zijn voor de Hilversumse trottoirs. Vanaf dat moment is een groep geïnteresseerde bewoners en ondernemers uit het netwerk van Hilversum100 – Team Kabelgoot – kennis gaan verzamelen omtrent elektrisch laden en rijden. Om de wethouder en het ambtelijke apparaat positief aan te moedigen werd er af en toe een artikel gepubliceerd en een maandelijkse e-mail verstuurd met voorbeelden hoe de Hilversummer nu worstelt met zijn of haar laadprobleem …

Hierdoor was Team Kabelgoot in september 2023 een logische participatiepartner en kon de groep de gemeente adviseren over de behoeften van bewoners, de regels en de voorwaarden.

We maken van de gelegenheid gebruik om alle kabelgoters te bedanken voor hun inzet!

Het heeft in Hilversum soms even tijd nodig om van een plausibel idee tot een goede uitwerking te komen … maar nu zijn we enthousiast. Temeer omdat de wethouder niet heeft gekozen voor een ‘pilot’, maar voor een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waardoor bewoners geen aparte vergunning hoeven aan te vragen maar gewoon een aanvraag kunnen doen via een online loket.

Heeft de kabelgoot toekomst?

Het moet ook gezegd worden dat de kabelgoot-oplossing misschien maar een tijdelijke is. Er zijn al technieken in opkomst die elektrische voertuigen contactloos opladen zoals dat nu al met sommige smartphones en -watches kan. Zodra die techniek verder oprukt, zullen de kabelgoten naar verwachting ook weer uit het straatbeeld verdwijnen.

===

Update zaterdag 21-10-2023: Luister ook dit NH Gooi radiofragment

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Gemeente Hilversum/Studio Kastermans: Alexander Marks en Abraham de Ronde

website: sbddesign.nl