Het was een mooie Driedaagse
In juni: plannen voor de Duurzame Driedaagse in Hilversum. Ons plan: inspireren tijdens bijeenkomsten op meerdere plekken in Hilversum. Resultaat: een minifestival in Fabrique Ludique, kookworkshops bij Tante Jans, een duurzame markt en tiny houses bij Vonk, Hilversum100 gesprekken bij @AllArt en het groene VVV in Lokaal. En er was meer, op anderhalve meter. Vanaf september: campagne op sociale media, advertenties in de Gooi en Eembode en eventborden langs de uitvalswegen en toen was het zover!
Minifestival, kookworkshop en vegandiner
Hilversum100 opent De Duurzame Driedaagse op het minifestival Duurzaam Leven. Koffie bij de food-caravan en taart van geredde groente. In de oude fabriekshal van Fabrique Ludique heeft leegte sfeer en op deze vrijdag 2 oktober zorgen verhalen over regentonnen, geredde groenten, verpakkingsvrij winkelen, zuinig met spullen en wasbare luiers voor kleur. Eind van de middag gaan in Tante Jans de schorten om. Vijf tweetallen maken heerlijk en eerlijk eten in de kookworkshop van de Natuurkeuken. ’s Avonds is Vonk omgetoverd tot een heus restaurant. De 30 gasten genieten van de keuken van Vandievegans. Zover wij weten was dit de primeur van een vegan masterdiner in Hilversum.
Fietssafari, duurzame markt, kookworkshop en een slim gesprek
Zaterdag 3 oktober bruist het bij Vonk-in-de-Wijk (kortweg: Vonk). Een inspirerend verhaal over designproducten van biocirculaire materialen. Of hoe verflagen en lijmen het circulair gebruik van materialen (bijvoorbeeld bamboeplaten) in de weg kunnen staan. Als de markt van duurzame producten open gaat is het aan het hek al snel één eruit dan pas weer iemand naar binnen. Ook uit de buurt komen mensen langs. Bij LOKAAL stappen drietallen op voor hun fietssafari langs groene initiatieven. Tegen de tijd dat er muziek klinkt in Vonk wordt er bij de kookworkshop in Tante Jans weer vol overgave gekookt en lekker gegeten.
Ondertussen is er van half vier tot half vijf een slim-duurzaam-leven gesprek in @AllArt: dit weekend de studio van twee gesprekken die op Zoom worden uitgezonden. De gasten aan de grote tafel geven allerhande praktische tips over wat wel en niet in de kledingbak kan, over koken met een deksel op je pan, over je haar wassen met een stuk shampoozeep, over dubbelglas en tochtstrips, over het repaircafé waar je koffieapparaat en stofzuiger wordt gerepareerd. Met andere woorden over kleine dingen die opgeteld een groot verschil maken.
Bakfietsparade, tinyhouse en een wijs gesprek
Ook in Hilversum zijn bakfietsen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Zondag 4 oktober laat een parade van bakfietsen met rondjes op het marktplein zien hoe vrolijk milieu, klimaat en duurzaamheid kunnen zijn. Per ingezonden coronabrief opent wethouder Bart Heller Vonk officieel. Deze zondag is er bij Vonk weer veel te beleven bij tinyhouses op het buitenterrein en techniekworkshops in de open werkplaats. Nieuwsgierige ogen en oren doen zich tegoed aan bio-design, pottenbakken, speel-o-theek en uitstootvrije houtkachels.
En natuurlijk was er tijdens De Duurzame Driedaagse ook een politiek gesprek. Aan de grote tafel van @AllArt gaan CDA, GroenLinks en PvdA op zoek naar wijsheid over windturbines en zonneweiden. De burgeradviesgroep duurzame energieopwekking, de zaal en zoom’ers zoeken mee naar wat wél mogelijk is: zonnepanelen op daken van grote gebouwen en bedrijven, boven parkeerterreinen, in de berm langs snelwegen. Het zal best wennen zijn, maar misschien is er toch ergens een slimme plek voor een windmolen te vinden.
De Duurzame Driedaagse heeft laten zien dat een duurzaam leven ‘zelfs’ in Hilversum mogelijk is. Wij, verbinders van Hilversum100, kijken terug op een mooie Driedaagse en bedanken iedereen die heeft meegedaan.
Meer foto’s staan op deze pagina.