Tips voor Circulair ondernemen
Je bent er als ondernemer wellicht al tegenaan gelopen: stijgende prijzen of schaarste van onderdelen, materialen of grondstoffen. De voorraad grondstoffen neemt af, waardoor de prijzen stijgen en er zelfs niet geleverd kan worden. Als we op deze voet doorgaan, zijn bepaalde grondstoffen op een gegeven moment niet meer te krijgen. Dat schaadt onze economie en ook de omgeving waarin we leven. Dit is niet wat we willen.
Om problemen zoals schaarste en hoge prijzen tegen te gaan, wil Nederland in 2050 een volledig circulaire economie hebben. En in 2030 moeten 50% minder nieuwe grondstoffen worden gebruikt. Iedere ondernemer in Nederland gaat hiermee te maken krijgen. Ook jij als ondernemer. Met tips en 10 stappen helpen we je graag verder op weg naar circulair ondernemen. Zodat ook jij op tijd klaar bent.
Wat is Circulaire economie
Wat betekent circulaire economie eigenlijk. Een circulaire economie is een economie waarin we zo efficiënt mogelijk omgaan met grondstoffen en materialen. Hiermee voorkomen we schaarste, zijn minder afhankelijk van andere landen en minimaliseren de impact op milieu en natuur. Hierdoor ontstaat een sterke en duurzame economie. Dat is wat we willen, zowel voor de huidige tijd als voor toekomstige generaties.
Tips voor Circulair ondernemen
Efficiënter omgaan met grondstoffen en materialen. Het klinkt eenvoudig en grote kans dat je als ondernemer, met de gestegen prijzen, hiervoor al stappen hebt ondernomen. Maar hoe nu verder? Circulair ondernemen is niet altijd eenvoudig.
Twee tips komen veel terug: begin gewoon of ga verder waar je bent gebleven. Ook: werk samen met leveranciers, klanten en ook binnen je eigen onderneming. Wanneer je beide tips volgt, komt de rest van zelf.
- Beginnen: hou bijvoorbeeld voor een maand of week bij welke spullen, materialen en grondstoffen je gebruikt. Denk hierbij ook aan dingen die je over het hoofd kan zien: water, elektriciteit, energie. Hou in diezelfde tijd bij hoeveel afval je hebt. Grote kans dat je direct kansen ziet om te besparen.
- Eén ding is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden: samenwerken met je leveranciers en afnemers maakt echt een verschil. Bel ze op, stel vragen waar zij tegenaan lopen en kom samen tot oplossingen waar niet alleen jij maar ook anderen voordeel van hebben. En nog een tip: kijk vooral de kunst af bij anderen. Welke ervaringen hebben zij. Veel ondernemers die al ervaring hebben, delen deze graag met jou. Neem ook zeker contact op met hen.
Waar moet je beginnen of wat is je volgende stap. De infographic Circulair Ondernemen beschrijft 10 stappen zodat je stap voor stap aan de slag kan. De infographic is ook hier te downloaden.
De R-ladder
De infographic legt ook de R-ladder uit. Deze R-ladder helpt bij hoe je efficiënter kunt omgaan met spullen, materialen en grondstoffen. Is de laptop kapot? Dan liever repareren dan een nieuwe kopen. Wil je je kantoormeubilair vervangen? Gooi het oude niet weg. Opgeknapt kantoormeubilair, met bijvoorbeeld nieuwe bekleding, kan heel goed door een andere ondernemer worden gebruikt. Of misschien laat je het zelf opknappen. En spullen die van ver worden ingekocht. Misschien kan je dichterbij dezelfde spullen kopen en verlaag je daardoor de afgelegde kilometers. De hoogste tree op de ladder is het weigeren van spullen, materialen of grondstoffen. Een voorbeeld is het kiezen om producten in te kopen waarbij geen piepschuim of plastic meer gebruikt wordt in verpakkingsmaterialen. Of drankjes aanbieden zonder plastic of metalen rietje. Door deze materialen niet meer in te kopen, voorkom je onnodig grondstoffenverbruik en afvalproductie.
We zijn benieuwd wat jij hiervan vindt
Het efficiënter omgaan met spullen, materialen en grondstoffen is vooral veel leren. Dat geldt ook voor de infographic. Heb jij tips voor andere ondernemers of over de infographic zelf? Laat het ons weten via werkgroep.circulaireeconomie@gmail.com. Ook wanneer je vragen hebt aan de werkgroep. De infographic blijft zich verder ontwikkelen en uitbreiden met meer tips uit praktijk.
De tips en de infographic Circulair ondernemen is ontwikkeld door de regionale werkgroep Circulaire Economie Gooi & Vechtstreek. Deze zijn gebaseerd op praktijkervaringen uit onze regio en is i.s.m. de auteurs van het boek ‘Dealen met de Green deal’ tot stand gekomen.