Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

TuinStruin

17 juni 2023

Wat kunnen we leren van andermans tuinen?

Een nieuw initiatief in Hilversum is geboren: TuinStruin. Samen een ochtend of middag wandelen langs allerlei tuinen voor ieder die geïnteresseerd is het vergroten van de biodiversiteit of soortenrijkdom. We bezochten drie particuliere tuinen en kijken ook rond in het openbaar groen. Onderweg hadden we tijd om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven.

De tuinen waar we langsstruinen zijn heel verschillend. Een tuin met een vijver, afgekoppelde regenpijp en sedumdak. Een tuin waarin alle planten eetbaar zijn. Een grote tuin, geïnspireerd op tuinontwerpen van Piet Oudolf en met circulair gebruik van materialen. Het is een tuin die weinig onderhoud vraagt en helemaal is ingericht met biologische planten. Compostbakken zorgen voor nieuwe aarde.

Welke bijen, vlinders en kevers komen op welke bomen, planten en bloemen af? Welke vogels vinden dat weer leuk? Wat groeit waar beter en hoe onderhoud je het? Hoe maak je een tuin op je platte dak? Hoe leg je een geveltuin aan? Dit soort vragen worden allemaal behandeld tijdens de wandeling. Het is een sociaal en leerzaam initiatief en je raakt hoe dan ook geïnspireerd.

Ilona Hartensveld struinde de eerste keer mee en schrijft het volgende:

“Wat een leerzame ochtend! Op pad met Marian Schouten en Eva Froger van Hilversum100 langs drie bijzondere tuinen in Zuid.

TuinStruin #01 is een kersvers initiatief en blijkt bijzonder succesvol!

Een ochtend wandelend langs drie tuinen waar de eigenaren van alles vertellen over wat er in hun tuinen groeit en bloeit. Maar ook hoe ze tot hun keuzes gekomen zijn en wat hun visie op tuinieren is.

Hoe maak je een waardevolle tuin voor een grotere inheemse soortenrijkdom, was één van de meest besproken onderwerpen. Er valt een boel te delen met elkaar en daar leren we van.

Marian en Eva bedankt voor de fijne ochtend! Ik kijk al uit naar de volgende TuinStruin.”

TuinStruin is een initiatief van de Hilversum100-GroeneTuinAcademie en IVN Gooi e.o.. Team TuinStruin organiseert regelmatig een TuinStruin, steeds in andere Hilversumse tuinen. Wil je ook je tuin aanmelden voor een TuinStruin? Neem dan contact op met verbinders Eva en Marian natuur@hilversum100.nl

Beeld: Ilona Hartensveld

website: sbddesign.nl