Verslag No-waste Geranium Actie
Het Hilversumse Raadhuis: wereldberoemd rijksmonument van de hand van Willem Marinus Dudok. Het goudgele gebouw uit 1931 wordt beschouwd als zijn belangrijkste werk.
Over de geraniums die het pand van voor- tot najaar sieren is minder bekend. Ze vormen de fleurige touch die het begrip ’tuinstad’ eer aan doet. Dudok heeft ze samen met plantsoenmeester Jan Hendrik Meijer verankerd in de voorschriften.
Pelargonium Zonale is de Latijnse benaming, toebehorend aan de Ooievaarsbekfamilie. Pelargonium Zonale-types zijn meestal rond tot niervormig van blad met vaak een ringvormige bladtekening. Dat de planten niet winterhard zijn is toch wel een nadeel. Want om aan de voorschriften te voldoen, zullen deze ongeveer 2400 geraniums rond het raadhuis in het voorjaar aangeplant moeten worden. Ieder voorjaar weer. Dat kost uiteraard geld en mankracht. De geraniums die in het najaar weer uit de plantenbakken verwijderd worden, worden momenteel niet hergebruikt. Ze eindigen als tuinafval en worden in het gunstigste geval verwerkt tot compost.
Zonde!
Vindt Jacqueline van Oostveen van Hilversum100. ‘Ik heb echt een klik met geraniums. Het zijn makkelijke planten die soms na maanden negeren met een beetje water weer helemaal op kunnen bloeien.’ De Hilversumse kunstenaar heeft ook installaties gemaakt met behulp van de plant. Kinderwagens vol! En wist je dat de geur muggen afstoot? Best wel nuttig dus ook.
Actie!
Tijd voor een ludieke actie: Jacqueline nodigde Hilversummers – in de weken voordat de geraniums door de goede mensen van Stads Beheer Service (SBS) zouden worden verwijderd – uit om zich aan te melden als ze interesse hebben in een paar stekken. Daaraan gaven zo’n 50 mensen gehoor! ‘Hoe leuk als we deze winter met z’n allen achter de geraniums zitten?!’
Na wat heen-en-weer over toestemming, kon ze samen met een groepje vrijwilligers op vrijdag 22 november 2024 de geraniums uitdelen aan bewoners. Bekijk de video:
Overwinteren
Wie enkele geraniums heeft bemachtigd doet er goed aan om de plant te laten overwinteren. Dat wil zeggen: op een koele, donkere plek bewaren met eens in de paar weken een beetje water om uitdroging van de wortels te voorkomen. Oude bladeren en bloemen verwijderen en eventueel een beetje terugsnoeien. Wanneer de zon weer volop gaat schijnen in het voorjaar, kan je de geraniums weer uitplanten in de tuin of in een bak met verse grond.
Wethouders Floris Voorink en Gerben van Voorden reiken geraniums uit.
Ook wethouders Jacqueline Kalk en Edwin Göbbels waren van de partij.
De dames van de Red-Hat-Society…
…en de mannen van SBS natuurlijk!
Vrijwilligers scheppen de geraniums uit de hoge bakken.
De hele middag tussen 12.00 en 18.00 uur was het een komen en gaan van mensen.
Grotere partijen werden bezorgd, zoals hier op Landgoed de Rading bij tuinder Wietse Bakker. Hier worden nog geraniums uitgedeeld tijdens de kerstmarkt.
Jacqueline van Oostveen bedankt iedereen die mee heeft geholpen hartelijk… uiteraard met een gezellig bloemetje.
Bekijk ook de Facebookgroep Dudok Geraniums