Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag OPWAARTS! Upcycle Festival 13 mei 2023

30 mei 2023

Meubels, bouwmaterialen en meer

Opgewekt komt Daan van Alkemade ons tegemoet met een keukenladder. Er moet nog even wat opgehangen worden. De geüpcyclede vlaggetjes wapperen vrolijk in de wind. De zon schijnt. Zijn dag kan niet meer stuk. Op het terrein is een groep ondernemers in de weer om upcycle-materiaal uit te stallen. Platen van gras, gepimpte meubels, vintage stoelen, ja zelfs de catering werkt met gered voedsel.

Het is de dag van het OPWAARTS! Upcycle Festival, bedoeld om Hilversum te tonen wat er mogelijk is met tweedehands spullen en materialen. Er zijn meubelmakers die je meubels kunnen repareren, restaureren en stofferen. Een fietsenmaker die oude fietsen een nieuw leven inblaast. Een schoenmaker die ook tassen maakt van hergebruikt leer van oude bankstellen. Een lasser die alles kan maken van metaal. Een kledingruilbeurs, maar ook iemand die kleding repareert. De kundige mensen van het repaircafé die apparaten kunnen repareren. En het GAD is er ook met een speciale container waarmee uitleg werd gegeven over hergebruik van grondstoffen. Up- en recycling zijn hier de norm. En waarom ook niet?!

Afval bestaat niet

En dit is nog maar een greep uit de makers die erbij waren op zaterdag 13 mei. Bezoekers werden gevraagd om mooie spullen mee te brengen die een tweede leven verdienen en om bruikbare bouwmaterialen mee te nemen zoals houten balken en planken of oude deuren en kozijnen. Team OPWAARTS! weet daar wel raad mee. Ze kunnen die materialen weer aan anderen doorgeven die ze nodig hebben. De loods op het voormalig MOB-complex staat vol met oude spullen die in de afgelopen anderhalf jaar zijn gered. Bij OPWAARTS! Staat hergebruik en bewust omgaan met waardevolle grondstoffen centraal. Afval bestaat niet in de circulaire economie. Wel oude en nieuwe eigenaren. Dit is wat Van Alkemade er zelf over te zeggen heeft:

Aanwezig waren:

…en meer (neem contact op met redactie@hilversum100.nl als we je vergaten toe te voegen!) Het OPWAARTS! Upcycle Festival werd mede mogelijk gemaakt door Stadsfonds Hilversum.

Na het succes van dit festival neemt Van Alkemade zich voor om elke woensdag het grote hek naar zijn loods open te zetten van 13:00 tot 18:00 uur. Al is het maar om te testen of Hilversum hier al klaar voor is.

Kijk op opwaarts.nu voor meer informatie.

Beeld: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl