Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag Steenbreekcafe dinsdag 6 februari

8 februari 2024

Hilversum start met Actie Steenbreek

Op dinsdag 6 februari 2024 organiseerde werkgroep Natuur in en om de stad het eerste Steenbreekcafé in de La Rivièrestraat 9 bij het Apostolisch Genootschap in Hilversum Noord. Moderator Albin Hunia trapte af.

NB. Een uitgebreid verslag met de uitkomsten van de tafelsessies en interessante links vind je hier (pdf opent in nieuwe pagina).

Na een verkenning uit welke buurt eenieder afkomstig is, presenteerde hij ‘de boosdoener’.

Een zo gewone stoeptegel van 30 x 30 cm die overal in de stad zorgt voor hittestress en wateroverlast én natuurlijk de stad beheerbaar en begaanbaar houdt.

Na een kort interview met ecoloog Sietze van Dijk en Myrthe van Venetië, Projectmedewerker stedelijk water, riolering en klimaatadaptatie, hielden enkele initiatiefnemers en bewoners een pitch over een project waar ze bij betrokken zijn. Marian Schouten vertelde enthousiast over de vele buurtvergroeningsinitiatieven die Hilversum al rijk is en hoe die elkaar inspireren.

Samen met Myrthe vertelde Vybeke Pieters, adviseur groen en duurzaam bij Gemeente Hilversum over programma Groen en over drie belangrijke punten waar de gemeente mee aan de slag gaat:

  1. Biodiversiteit stimuleren en vergroten
  2. Een klimaatbestendige stad ontwikkelen
  3. Zorgen dat groen beter bijdraagt aan onze vitaliteit

Hilversummers gaan de volgende veranderingen zien:

  1. Tegels eruit, groen erin
  2. Meer bomen
  3. Het vergroenen van speelplaatsen

Viola Lindeboom van het Apostolisch Genootschap vertelde over de buurttuin als groene en sociale gangmaker. Een aantal uitgangspunten zijn daarbij belangrijk:

  • Vrijwilligersinitiatief door en voor buurtbewoners
  • Inclusief: iedereen kan meedoen
  • We beginnen klein
  • Verduurzaming door eigenaarschap
  • We zoeken zoveel mogelijk samenwerking
  • We tuinieren duurzaam

Liset Ratelband vertelde over haar initiatief om de boomspiegels in de Waldecklaan samen met de buren aan te pakken. Hoe dat eraan toeging (in de stromende regen), zie je in deze zelfgemaakte video:

 

Gerrit Rigter uit de wijk Klein Rome vertelde over het belang van kleine lokale netwerken en bewoners die elkaar weten te vinden voor allerlei kennis, vaardigheden en acties (en over het belang van samen eten en vieren wat tot stand is gekomen). En ook om vooral te delen en alert te zijn op wat niet goed werkt!

Monique van Bussel nam ons mee in haar verlangen om een actieve groep zaaiers, stekkers, planters en oogsters op te richten, die zaden, stekjes, planten gaan helpen vermenigvuldigen en met elkaar delen. Neem contact met haar op als je mee wilt helpen!

Vervolgens gingen de deelnemers aan vier thematafels in gesprek:

Buurtinitiatieven

Buurttuinen

Actie Steenbreek

Zaaien, stekken, planten!

Daarna was nog tijd om te netwerken en gegevens uit te wisselen.

De landingspagina Steenbreek Hilversum staat live!

De website toont wat Hilversummers zelf kunnen doen om ‘zinloze verharding’ tegen te gaan en biodiversiteit en klimaatbestendigheid te stimuleren.

Aan het einde van de avond bleek dat dat hard nodig is.

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Arnoud van den Heuvel, Ilona Hartensveld, Jacqueline van Oostveen, Martin Hoek.

website: sbddesign.nl