Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag thema avond Aardwarmte en Warmtenetten voor Hilversum en ’t Gooi

9 september 2021

Aardwarmte of geothermie ligt opgeslagen in de grond onder onze voeten. Daar is natuurlijke warmte te vinden die we voor allerlei doeleinden kunnen aanwenden.

We kunnen deze warmte gebruiken voor het aandrijven van een warmtepomp of direct gebruiken voor verwarming of koeling. Je kunt er zelfs elektriciteit mee opwekken. Over de mogelijkheden (en de onmogelijkheden) van een warmtenet in het Gooi organiseerden we deze thema-avond.

Sprekers:

  • Hans Hensen – inleiding
  • Frank Schoof – manager project versnelling aardwarmte MRA en volledig bekend met het provinciaal programma van aardwarmte-testlijnen.
  • Nora Heijnen – werkzaam voor EBN, het staatsbedrijf met als missie om waarde te realiseren uit geologische energiebronnen op een veilige, duurzame en economisch verantwoorde wijze.

Vervolg

De kennisdeling over de warmtetransitie krijgt in ’t Gooi en daarbuiten een vervolg. Energie verbonden, dat is het samenwerkingsverband van Gooise energiecooperaties, gaat hiervoor een werkgroep oprichten. In oktober volgt een info-avond over Aquathermie in Gooisemeren, info tzt op deze website, op wattnu.org en via energieverbonden.nl.

Ook Buurtwarmte (buurtwarmte.energiesamen.nu/) en het ServicePunt Duurzame Energie organiseren geregeld informatie-sessie. Bijvoorbeeld op 29 sept een webinar over ‘Aardwarmte en grondwaterbescherming’ van SPDE; zie webinar-versnelling-aardwarmte-mra-aardwarmte-en-grondwaterbescherming

Links die werden genoemd in het programma:

allesoveraardwarmte.nl
geothermie.nl
warmteiscool.nl
scanaardwarmte.nl
nlog.nl
kennisbank.ebn.nl/stappenplan-warm
energieinnederland.nl

De avond werd georganiseerd door Aernoud Olde, (o.a.) themaverbinder Energietransitie bij Hilversum100.

 

Tekst: Aernoud Olde   |   Beeld: Ynske Betlem

website: sbddesign.nl