Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

VONK in de wijk neemt afscheid

6 februari 2024

Broedplaats VONK in de wijk nam op zondagmiddag 4 februari 2024 feestelijk afscheid van het publiek. Met een vrij toegankelijk optreden door zangeres Robyn Florence tijdens het evenement Gluren bij de buren kwam een einde aan vier jaar VONK. Eerder nam de Hilversumse broedplaats al afscheid van ondernemers, gemeente en andere relaties.

Evenement De Duurzame Markt in 2023

Het voormalige Philipswinkel terrein diende sinds 2020 als uitvalsbasis voor duurzame ondernemers, creatievelingen en tiny houses. Marileen Fabels stond als kwartiermaker bekend als het gezicht van VONK in de wijk, gelegen aan de Larenseweg 139. Fabels droeg zelf een vaandel voor duurzaamheid, wat ook de rode draad werd bij VONK. Er was plaats voor vergaderingen, trainingen en flexwerkers vonden er hun werkplek. Het werd een broedplaats voor duurzame initiatiefnemers en een belangrijke plek voor Hilversum100.

Restaurant Van Die Vegans opende in het eerste jaar haar deuren, met een focus op plantaardig, veganistisch eten. De kleine loods was jarenlang de basis van vliegtuigbouwer Chris Rijff, die daar werkte aan zijn eigen duurzame vliegtuig. Over het terrein verspreid stonden tijdens het afscheid nog altijd diverse tiny houses.

VONK in de wijk tijdens De Duurzame Dagen in 2023

Dudok Wonen is ontwikkelaar van het terrein. Zij onderzoeken nu nieuwe plannen voor het gebied. Het oude gebouw is volgens de projectontwikkelaar niet meer bruikbaar en zal waarschijnlijk worden gesloopt. Wanneer er meer duidelijkheid komt, volgt een informatieavond voor de buurt. Zo hoopt Dudok Wonen de wijk te betrekken bij de toekomstige invulling van het terrein.

Ondertussen kijkt Dudok Wonen ook naar de herhuisvesting van de culturele ondernemers van VONK in de wijk. Een mogelijkheid die wordt bekeken is het voormalige kantoorpand aan de Larenseweg 30, dat ook in ontwikkeling is. Marileen Fabels moedigt de doorstart van de broedplaats aan, al heeft ze zelf eerst een jaar reizen in de agenda.

In 2022 zette Hilversum100 Marileen Fabels in het zonnetje. Bekijk hier de video van Ynske haar bezoek aan VONK in de wijk.

Tekst: Erwin de Swart   |   Beeld: Erwin de Swart

website: sbddesign.nl