Zes tips voor een (h)eerlijk kerstdiner
Wat fijn, we mogen binnenkort weer in de keuken losgaan voor het kerstdiner! Aan het kerstdiner wordt meestal veel aandacht besteed. Je wilt toch graag iets lekkers en feestelijks op het menu zetten. Steeds vaker is er aandacht voor de vraag: waar komt eigenlijk het eten vandaan en hoeveel impact heeft wat ik eet op het klimaat? Wat kun je doen om een verantwoord, lokaal en feestelijk diner op tafel te zetten? Hier vind je een aantal tips op een rijtje voor een (h)eerlijk kerstdiner:
- Kies voor lokaal eten. Dit eten heeft namelijk geen lange reis achter de rug. Bovendien is het verser en gezonder. Via de app van www.hetkraampje.nl vind je boeren die producten verkopen bij jou in de buurt. In Hilversum kun je bij Landgoed De Rading zelf groenten oogsten en mooie producten kopen in de landgoedwinkel. Hoeve Ravenstein in Baarn verkoopt producten van eigen land en kijk ook eens op www.landwinkel.nl voor meer landwinkels in de buurt.
- Kies voor (biologische) seizoensgroenten, deze zijn goedkoper en veel minder belastend voor het milieu omdat ze geen lange reis achter de rug hebben. Bovendien zijn ze verser en gezonder. Op de groentekalender van Velt kun je precies zien welke groenten in december worden geoogst. Goody Foods in Hilversum verkoopt ook veel biologische seizoensgroenten.
- Eet meer plantaardig. (Vooral rood) vlees eten heeft enorme impact op het klimaat terwijl plantaardig eten heel lekker kan zijn, als je het maar goed bereidt en zorgt dat het veel smaak heeft. Google eens op vegetarische of vegan kerstrecepten en er zal een wereld voor je opengaan. Hieronder deel ik een recept dat zelfs bij hardcore vleeseters een grote hit zal zijn (weet ik uit ervaring)!
- Eet je toch liever vlees met kerst? Kies dan voor wild! Maar dan wel van een poelier die het wild niet zomaar ergens haalt. Op de site van Hollands Wild vind je verkooppunten. De biologische slager verkoopt ook vlees van goede kwaliteit.
Een ander mooi bedrijf is Lindenhoff, waar je wild kunt kopen, maar ook allerlei andere producten van kleinschalige boeren. En je vindt er goede recepten. - Toch liever online kopen? Kijk eens op www.hofwebwinkel.nl, www.ekoplaza.nl, www.rechtstreex.nl en www.dewoestegrond.nl
- Derde kerstdag is kliekjesdag. Wat je over hebt hoeft natuurlijk niet de prullenbak in. Bewaar dit om op derde kerstdag nog wat te smullen te hebben (en niet weer in de keuken te hoeven staan)!
Een fijn en (h)eerlijk kerstdiner!
Hester Gietelink – verbinder van de werkgroep Eerlijk Eten en eigenaar van partner De Natuurkeuken
Vegan Bourguignon met linzen en tijm
Dit heb je nodig (4 personen)
2 uien
2 teentjes knoflook
1 klein potje linzen
1 winterpeen
2 stengels bleekselderij
1 prei
250 gram kastanjechampignons
1 eetlepel tomatenpuree
250 ml groentebouillon
100 ml rode wijn
1 laurierblad
(2 takjes tijm eventueel)
peper en zout
Bereiding
Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn. Snijd de wortel, prei en bleekselderij in plakjes en de champignons door de helft of door vieren.
Verhit een hapjespan met olijfolie en bak de ui 2 minuten aan. Voeg vervolgens de wortel, bleekselderij, laurierblad, knoflook en 1 takje tijm toe en bak 5 minuten aan. Voeg nu de prei, champignons en tomatenpuree toe en bak nog 5 minuten.
Voeg nu de rode wijn toe. Roer goed door en laat al roerend een paar minuten zachtjes koken, totdat de wijn bijna is verdampt. Voeg nu de bouillon en nog een takje tijm toe.
Laat alles een kwartier op middellaag vuur pruttelen. Voeg vervolgens de linzen toe en laat nog 5 minuten op laag vuur staan. Breng op smaak met peper en zout. Vergeet niet het laurierblad eruit te halen voordat je de vegan Bourguignon op de borden schept en garneer met nog eventueel met wat verse tijm.
Lekker met pastinaakpuree of knolselderijpuree:
Knolselderijpuree, bijgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
1 knolselderij
500 g aardappels
Ongeveer 50 g ongezouten roomboter
Klein scheutje melk
Zeezout en zwarte peper
Bereiding
Schil de knolselderij en aardappels en snijd in middelgrote stukken. Spoel schoon met water. Kook de knolselderij en aardappels in een ruime pan met licht gezouten kokend water totdat ze zacht zijn. Giet af en stamp fijn. Roer de roomboter erdoor en indien nodig een klein scheutje melk als de puree te dik is. Breng goed op smaak met zout en peper.