Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

600 Jaar Hilversum

18 mei 2023

2024 is het jubileumjaar voor Hilversum: 600 jaar geleden – in 1424 – werd Hilversum een zelfstandige gemeente.

Dat gaan we vieren! Dat vindt ook burgemeester Gerhard van den Top. ‘Het moet vooral een feest worden van Hilversummers zelf’, zei hij op dinsdag 18 april toen Hilversum CityMarketing en het comité 600 Jaar Hilversum in de Vorstin een aftrap-event organiseerde. ‘Misschien wel 600 feestjes!’

Het is belangrijk om verbinding te maken met bewoners. Dat komt de leefbaarheid ten goede. Bewoners komen graag waar het gezellig is. Dit is jaarlijks goed te zien tijdens Koningsdag. De vrijmarkt en de kermis zorgen voor veel gezelligheid. Maar waar gefeest wordt, wordt rommel gemaakt. Blikjes, flesjes, bekertjes, bordjes, bakjes, dozen, papier, verpakkingsmateriaal, ballonnen, vlaggetjes, zakjes en tassen… om nog maar te zwijgen van onverkoopbare kleding en spullen van zolders en uit schuurtjes die achter zijn gebleven.

Stads Beheer Service (SBS) van de TominGroep heeft er jaarlijks een flinke kluif aan om de straten weer netjes schoon te vegen en tonnen afval af te voeren. Met 600 feestjes, muziekoptredens, straatbarbecues en festivals in het verschiet is het niet ondenkbaar dat we in 2024 meer rotzooi en afval gaan maken dan normaal. Wanneer we ons hiervan in een vroeg stadium bewust zijn, dan kunnen we in dat mooie jubileumjaar ook het voorbeeld stellen. Hilversum viert niet alleen zijn historie en een jubileumjaar, maar ook zijn toekomstbestendigheid. Daar horen doordachte keuzes bij. Laten we verkennen welke innovaties en ideeën er bestaan om festivals en feesten duurzamer te laten verlopen.

We doen een oproep aan Gemeente Hilversum, Hilversum CityMarketing en al haar partners om in de voorbereidingen en uitvoering van 600 Jaar Hilversum duurzaamheid als kernwaarde te hanteren.

Circulair denken en doen

Plastic wegwerpbekertjes, folie-confetti en ballonnen zijn niet meer van deze tijd. Op de website 600jaarhilversum.nl en in de promo-video’s komen dit soort producten toch rijkelijk voor. Waarom? Nou het ziet er feestelijk uit. De producten worden van oudsher geassocieerd met feestjes. De werking is echter dat we het normaliseren. Hoe goed bedoeld ook en hoe vrolijk het er ook uitziet; het brengt het milieu en onze leefomgeving vroeg of laat schade toe. Zou het feest-gevoel ook op andere manieren kunnen worden bereikt? Dat is een vraag waar we het antwoord ook niet zo snel op weten, maar als Hilversum echt de mediastad is, dan lopen er vast ook creatieve koppen rond die dat vast wel kunnen verzinnen(!).

 

Hoe organiseer je een duurzaam festival?

We zijn vast niet de eersten die zich met deze vraag hebben beziggehouden. Via Marleen van den Heuvel – Hilversummer en zelf organisator – ontvingen we een mooie lijst van links waar we inspiratie kunnen vinden:

duurzaamevenement.nl – kennisplatform van duurzame evenementen met allerlei best-practices
eventbranche.nl – tips om events duurzaam en winstgevend te maken
eventinspiration.nl – over het duurzaam opwekken van energie tijdens events
evenementorganiseren.nl – nog meer tips en ideeën voor duurzame festiviteiten
intothegreatwideopen.nl – over bamboe, ONCRA en korting bij de bar als je duurzaam vervoer kiest naar een festival

TIPS

1) Organiseer maatschappelijk verantwoord

Houd rekening met de belasting van het milieu. Welk afval zal er ontstaan? Wat doen mensen daarmee? Welke duurzame alternatieven zijn er? Bestaat er een keten die het circulair kan maken? Communiceer zoveel mogelijk digitaal en print niet alles uit. Gebruik ook zo min mogelijk plastic. Als je het niet gebruikt, komt het ook niet bij het afval terecht. Gebruik zoveel mogelijk recyclebare en afbreekbare materialen.

2) Kies je locatie bewust

Waar komen mensen vandaan? Hoe komen ze bij je locatie? Welk vervoersmiddel gebruiken ze hiervoor? Kan het lopend of fietsend of met deelvervoer? Waar laten ze hun vervoersmiddel? Kan dit veilig en schade voorkomen?

3) Kies voor groene energie en led-verlichting

Staat er de hele dag een aggregaat diesel uit te stoten of kun je misschien werken met zonne-energie? Met name festivals zijn grootverbruikers als het gaat om geluids- en lichtsystemen, koeling of verwarming en de inzet van aggregaten. Bij de inzet of aanschaf van apparatuur is het meewegen van het energieverbruik een belangrijke stap in het bewuster omgaan met energiebronnen. Zo zijn koelapparatuur en audiovisuele apparatuur in verschillende energieklassen te koop/huur. Voor veel events is verlichting nodig, bijvoorbeeld voor het verlichten van een podium, decor of terrein, maar ook bij het inzetten van een beamer. De keuze voor ledlampen is het meest voor de hand liggend vanwege het lagere energieverbruik en de langere levensduur. Ook het niet langer-dan-nodig inschakelen van verlichting zorgt voor een besparing.

4) Maak gebruik van lokale partners

Vervoer belast het milieu. En niet alleen je bezoekers maken gebruik van vervoer, ook de spullen die je huurt worden vervoerd naar je locatie. Datzelfde geldt voor externe inhuur van personeel. Door hiervoor gebruik te maken van lokale partners, verklein je het aantal bewegingen in de infrastructuur en daarmee de milieubelasting.

5) Bied lokale producten van het seizoen

De keuze van de catering bij je evenement is dé kans om duurzaamheid tentoon te spreiden en te laten ervaren. Denk aan het presenteren van duurzaam en biologisch of vegan geproduceerde producten, zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Ook seizoensproducten kosten minder energie in productie en transport en hebben daarnaast zóveel meer smaak. Verspilling van voedsel ga je tegen door vooraf inzicht te krijgen in de benodigde hoeveelheden. Laat je gasten zich aanmelden en houd rekening met een bepaalde hoeveelheid no-show.

6) Vraag je publiek om rekening te houden met duurzaamheid en beperk afvalstromen

Door duidelijke bewegwijzering kun je bezoekers van een event bewust maken dat ze zuinig omgaan met water, statiegeld kunnen ontvangen voor ingeleverde bekers of afval daar inleveren waar het hoort. Het is bewezen dat een opgeruimd feestterrein mensen een veiliger gevoel geeft dan plaatsen waar afval zwerft.

Wat zegt het Klimaatmanifest?

Rob Roskes – initiatiefnemer van het Klimaatmanifest Hilversum – wil ook nog iets kwijt…

 

Beeld: 600 Jaar Hilversum: FCKlap | Koningsdag: Arnoud van den Heuvel | vogel: Christine McGuinness

website: sbddesign.nl