Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Bereikte doelen van bewoners collectief Kerkelanden Groent

7 juli 2025

Begin 2023 werd onze actieve bewonersgroep opgericht. Via de wijkregisseur van Hilversum Zuid-West en Versa Welzijn troffen wij elkaar tijdens bewonersbijeenkomsten in wijkcentrum De Koepel. Met onze acties streven we naar een gezondere woonwijk voor mens en dier, met klimaatverandering en biodiversiteitsverlies als belangrijkste drijfveren.

Wij ervaren dat iedere stap die je zet een steentje bijdraagt. En eenmaal een eerste steentje bijgedragen, volgen er al gauw meer, weet initiatiefnemer van het collectief, Ilona Hartensveld, uit persoonlijke ervaring. Begin 2023 ging ze, aangestoken door een andere vergroener in Hilversum, ‘aan op groen’.

Onze successen van de afgelopen periode

1. Bloeiende Border in de Kloosterlaan

De gemeente legde een haag aan van 320 stuks haagbeuk en leverde, naar ontwerp van de bewoners, een diversiteit van zo’n driehonderd grotendeels inheemse planten. Ook de Costerustuin schonk de bewonersgroep een mooi assortiment aan inheemse planten, waaronder wilde venkel en dille om de koninginnenpage te verwelkomen. Bij Kwekerij Flora voor Fauna kochten we fruitstruikjes zoals aalbes, kruisbes, zwarte bes en enkele kruidenplanten. Dit kon dankzij een budget dat we wonnen via een actie van Hilversum100.

Het bloeiende hekwerk staat er inmiddels prachtig bij en bewoners trekken af en toe samen wat gras en onkruid weg. Aan de fruitstruikjes kleuren de besjes langzaam om en verschillende bijensoorten vinden voedsel en schuilplaats in de kleurrijke strook. Nu is het afwachten of we echt de vlinders gaan zien die we hopen te zien. Voor de koninginnenpage hebben we venkel, wilde peen en dille aangeplant die zij nodig hebben om eitjes op af te zetten. Voor de putters staat er teunisbloem en grote kaardebol.

Toekomstplannen: Bewoners hebben een plan om samen een insectenhotel te bouwen en denken na over een natuurinclusieve hervorming van de speeltuin. Tegels eruit, boomschors erin. De gemeente heeft al aangegeven hier graag ruimte voor te maken. Voor zitjes zouden we graag afgezaagde boomstammen willen gebruiken die elders in de omgeving gekapt moesten worden.

Bewoners hopen dat een grondwaterpomp bij de speeltuin een mogelijkheid is in de toekomst. Dat zou het bewateren van de bloeiende border een heel stuk makkelijker maken. Voor jonge kinderen zou er een fijne natuurspeelplaats bij gemaakt kunnen worden. Niets zo fijn als kunnen spelen met water en zand. Een stapstenenpad van grote stenen door het gras voor de allerkleinsten en een blotevoetenpad horen daar natuurlijk ook bij voor een extra zintuiglijke beleving.

2. De Mentelity Playground (ecologisch beheer)

Na gesprekken met de gemeente is de pumptracklocation, voorheen onder de naam Bibian Mentel Playground, opgenomen in ecologisch beheer. Dat betekent dat er nog maar eenmaal per jaar, in het najaar, gemaaid wordt. De paadjes die omhoog gaan en langs de baan worden wel regelmatig gemaaid, zodat gebruikers geen hinder ondervinden en hier lekker kunnen crossen.

Door de baan op te nemen in ecologisch beheer en het rigoureus aangepaste maaibeheer, biedt de locatie meer kansen voor een beter leefgebied voor kleine diersoorten zoals verschillende vlindersoorten. Met een beetje geluk kunnen er vanaf dit jaar drie generaties vlinders geboren worden. De brandnetels en de koolzaadplanten zitten nu al vol met kleine rupsjes, dus de eerste generaties zijn al onderweg. Ook gespot op de heuveltjes zijn kaasjeskruid, margriet, korenbloem, kattenstaart, papaver, koekoeksbloem en verschillende distels. Zeker die laatste is heel fijn voor de distelvink (putter).

Waarom brandnetel belangrijk is: Brandnetel is de belangrijkste waardplant voor vlinders. Ze leggen de eitjes erop en de rups eet het blad. Laat er dus ook in je eigen tuin rustig een paar staan als ze opkomen.

Op Nationale Zaaidag hebben we met kinderen uit de wijk de heuveltjes van de pumptracklocation ingezaaid met twee soorten zadenmix van inheemse bloemen van organisatie Cruydt-Hoeck. Een leuk en hoopgevend klein evenement. Kinderburgemeester Yindee was ook van de partij om mee te helpen zaaien.

De aannemer van de gemeente maait de heuveltjes komende herfst weer af, zodat de planten komend voorjaar weer fris kunnen opgroeien. Mogelijk gaan we na deze maaibeurt, in afstemming met kwekerij Flora voor Fauna, nog wat extra speciale planten aanpoten voor insecten die dat goed kunnen gebruiken.

Deze nieuwe ontwikkelingen maken de locatie tot een bijzonder stukje buurtnatuur. Komende jaren mag het, wat ons betreft, nog wat verder uitgroeien tot een educatieve ontwikkellocatie waar grote en kleine avonturiers op ontdekkingstocht kunnen gaan. Een waardevol voorbeeld van wat kleine stappen in de goede richting naar een betere ecologische aanpak kunnen voortbrengen voor mens en dier.

Wil je dit najaar een uurtje meehelpen met aanpoten? Stuur dan een mail naar info@kerkelandengroent.nl

3. Boomtuintjes Gomarushof

Ook dit voorjaar boden we ondersteuning aan bewoners van het Gomarushof bij het omvormen van boomspiegels tot echte boomtuintjes.

In oktober 2023, tijdens het weekend van Het Kerkelanden Boomspiegelfeest, gingen er door bewoners zo’n 150 plantjes de boomspiegels in. Dat was een mooie start. Bewoners hadden in 2023 al graag gezien dat de aannemer van de gemeente de boomspiegels verder zou kunnen vergroten. Dat lukte niet in dat jaar, maar wel in 2024.

Wat is een boomspiegel? De ruimte rond de boom. Vaak erg krap, maar wél een plekje waar wat vergroening mogelijk is in het straatbeeld.

In april werden de plantvakken op de pleintjes vergroot, zijn er opstaande randen gemaakt en werden de tegels bij andere bomen ook weggehaald om meer ruimte te maken voor beplanting en meer kans op het opvangen van regenwater voor de boom.

De bewoners mochten van de gemeente zelf de planten selecteren. Er is goed gekeken naar locatie, de kans van slagen onder een boom en of het goede planten zijn voor bestuivende insecten. Er kwam, met het vergroten van de ruimte, plek voor ruim 600 vaste plantjes. Nu zijn het dus échte boomtuintjes geworden en de bewoners zorgen er samen voor.

Tip: Bewoners kunnen in Hilversum een rijtje boomspiegels adopteren. Het maakt het aanzien in de straat wat vrolijker en het is goed voor bestuivende insecten en de vogels. Interesse? Neem contact op met je wijkregisseur.

Ga binnenkort maar eens kijken op het Gomarushof. Misschien tref je bij de pleintjes wel een bewoner of kinderen die net bezig zijn met het verzorgen van de tuintjes. Reken maar dat ze je er enthousiast over kunnen vertellen!

4. Biodiverse heemtuin De Lichtbron

We hielpen betrokken tuinouders van De Lichtbron (Bethlehemkerk) bij het concept voor een biodiverse heemtuin voor de buurt. Een ontwerp met beplantingsplan is gemaakt door tuinontwerper Anneke Beemer. Er komt een afkoppeling van het regenwater. Dit najaar gaat de zaag in de regenpijp en komt er een wadi. Deze zorgt er straks voor dat de tuin langs het pand goed vochtig blijft.

Er zijn afgelopen jaren al wat fruitbomen geplaatst door onder andere De Grootouders voor Klimaat Hilversum. In mei zijn de eerste contouren voor de aanplant vrijgemaakt en de eerste planten en struikjes aangepoot. Met een team van circa 12 enthousiaste mensen was de eerste klus vlot geklaard. Komende herfst gaan we de wadi en de andere plantvakken uitgraven!

Woon je in de buurt en help je graag een handje mee met de realisatie van deze bijzondere buurttuin? We zijn op zoek naar een leuk groepje tuinvrijwilligers om elke maand een uurtje samen aan de slag te gaan. Iedereen is welkom! Interesse? Stuur een mail naar Eveline Bersma: bureau.bersma@gmail.com

5. Inspiratieavond ‘Levende Tuinen’

In juni organiseerde het collectief de zesde inspiratieavond ‘Levende Tuinen‘ in de Bethlehemkerk. Deze keer met het subthema ‘Water in de Tuin‘. Hoe maken we de tuin klimaatadaptief en gaan we goed om met regenwater? Drie Hilversumse sprekers vertelden deze avond over de uiteenlopende manieren die zij hebben toegepast in hun tuin om regenwater op te vangen. Ook was er aandacht voor de diersoorten die een vijver of drinkplaats aantrekt en er was ruimte voor kennisdeling over de koelte van een groene tuin.

Praktische tips: Wat tegels eruit, sterke, liefst inheemse, planten erin. Martin en Kala van Kwekerij Flora voor Fauna (Kromme Rade 5) hadden een mooie presentatie gemaakt over sterke planten bij klimaat uitdagende omstandigheden.

Tip: Op vrijdag en zaterdag kun je aanplantadvies krijgen van een aanwezige vrijwilliger voor jouw (voor)tuin, balkon, geveltuin of geadopteerd snippergroen.

Wil je meer weten over onze activiteiten of meehelpen? Neem contact op via info@kerkelandengroent.nl

Woon je in Kerkelanden? Meld je dan aan voor onze nieuwste actie: Battle of de Buurtjes op Burendag eind september 2025

Tekst: Ilona Hartensveld

website: sbddesign.nl