Het kan wél – Bomen in de Diamantstraat
Het is een typisch Hilversumse straat: zo’n honderd jaar oud, smal, met veel steen, veel geparkeerde auto’s en weinig groen. Maar dat laatste gaat veranderen: binnenkort krijgt de Diamantstraat tien bomen. Dankzij de inzet van een groep enthousiaste bewoners.
Sietze Norder is een van hen. Zijn belangrijkste les: het kan wél. Ook in een straat waarvan je aanvankelijk denkt: hier is geen plek. Welke tips heeft hij voor mensen die hun straat groener willen maken?
Klein beginnen
“Het helpt als je het in het begin niet te groot maakt”, aldus Sietze. “We zijn begonnen met een klein clubje en een overzichtelijk doel: bomen in de straat. We hebben een enquêteformulier gemaakt en mijn buurman heeft een sfeerimpressie gefotoshopt van onze straat mét bomen. Daarmee zijn we persoonlijk langs de deuren gegaan. Dat werkt volgens mij beter dan briefjes in de bus doen. We konden met mensen in gesprek en zij konden ter plekke hun stem uitbrengen. Elk adres had één stem.”
Doorvragen
Die sfeerimpressie werkte goed. “Mensen werden enthousiast van die groene straat. Wat ons wel opviel was dat veel mensen de neiging hadden om voor anderen te denken. Ze zeiden bijvoorbeeld: ‘Dat zal de buurman niet zo leuk vinden’. Maar als we dan vroegen wat zij zelf wilden, bleken ze zelf wél positief te zijn. Uiteindelijk stemde driekwart van de bewoners voor ons voorstel en was slechts tien procent tegen. We hadden van tevoren niet verwacht dat zo’n overweldigende meerderheid voorstander zou zijn van ons plan.”
Details later uitwerken
Met deze steun van de bewoners kon de initiatiefgroep met de gemeente aan tafel. De buurtcoördinator was daarbij het eerste aanspreekpunt. Sietze Norder: “Pas toen zijn we de details gaan uitwerken. Dat bleek een hele puzzel. Overal zitten kabels en leidingen in de grond. En niet iedereen wilde een boom voor de deur. Uiteindelijk hebben we plaats gevonden voor tien bomen. Er worden twee parkeerplaatsen voor opgeheven.”
Blijf communiceren
Nieuwe plannen
De voorbereidingen zijn in gang gezet en de bomen gaan hopelijk binnenkort de grond in. De initiatiefgroep – die zichzelf intussen Klein Rome Groen heeft genoemd – heeft de smaak te pakken en is bezig met nieuwe groene plannen voor de buurt. “Samen met de buurtkinderen hebben we inheemse zaden gezaaid en bloemen geplant. We werken aan een egelsnelweg, waarlangs egels van de ene tuin naar de andere kunnen komen. Ook hopen we de populatie gierzwaluwen een handje te helpen door het creëren van nieuwe nestplaatsen. Verder dromen we van een buurtparkje waar we elkaar op een zomerse avond als buurtgenoten kunnen treffen en waar kinderen lekker kunnen spelen. En we willen heel graag de speelplek in de Sint Annastraat vergroten en een groene opknapbeurt geven. Dat wordt wel een klus. Maar één ding weten we zeker: het kan wél!”
Meer weten? In de bijlage vind je het hele rapport over de Diamantstraat.