
Nieuwjaarsborrel 2025
‘Een nieuwjaarsborrel in maart? Merkwaardig!’
Ach ja, een beetje anders dat is ons duurzaamheidsnetwerk wel. Maar als je bedenkt dat de bollen van stinzenplanten nu pas uitlopen en sommige dieren in het bos pas eind april uit hun winterslaap komen, dan is de naderende meteorologische lente eigenlijk een net-zo-mooi-en-logisch begin van het nieuwe jaar.
Het is woensdag 11 maart en de locatie is Museum Hilversum, de oude Raadzaal. Naast bekende gezichten zien we toch ook een aantal geïnteresseerde nieuwe. Van harte welkom!
De borrel verliep ook een beetje anders dan je gewend bent van nieuwjaarsborrels. Het werd een heuse training! Want nadat voorzitter Ynske Betlem iedereen welkom had geheten – en ons nieuwste bestuurslid Jan Jaap Kolpa was voorgesteld – werden de stoelen en tafels aan de kant geschoven…
Merel van der Lande en Geert Nijsen namen ons mee in een ‘democratische fitness training‘ – een fenomeen overgewaaid uit Denemarken.
De aanwezigen mochten na een paar eenvoudige rondwandel-oefeningen door de oude Raadzaal een idee of thema kiezen waar ze voor in actie zouden willen komen.
In duo’s werden deze onderwerpen gepitcht. Hoe vertel jij je verhaal? Overtuigt het? Krijg je de ander enthousiast?
Sommige bezoekers hadden weinig woorden nodig voor hun missie.
De oefening werd keurig getimed, zodat iedereen in een minuut kon vertellen wat hem/haar beweegt.
Vervolgens mogen de duo’s één van de thema’s kiezen en worden ze samen ambassadeur van dat thema. Er werden posters gemaakt met daarop de wens of het verlangen.
En inderdaad: ook deze ideeën werden vervolgens aan andere duo’s voorgelegd.
Hoe goed vertel jij je verhaal? Resoneert het bij anderen? Lopen ze met je mee? Sta je samen sterk? Hoe wek je sympathie op? Hoe groeit jouw beweging?
Het oefenen van onze democratische spieren is een interessante oefening. We doen dat in de regel te weinig. Verbinding zoeken en vertrouwen hebben in elkaar kan de start betekenen van een organisatie of de bloei van een goed idee.
De ideeën die overblijven worden kort gepresenteerd, zoals dit idee om in iedere Hilversumse straat ontmoetingsplekken te creëren ter grootte van minimaal één parkeerplaats.
Of de oproep om je aan te melden als energiecoach.
Onze trainers ronden af met de waarschuwing dat sommigen de volgende morgen een beetje spierpijn kunnen hebben… en met de aanbeveling dat wanneer je deze democratische spieren vaker traint, ze uiteindelijk sterker en beter worden.
Na een korte pauze stapt Toma Smit op de zeepkist. Het wordt geen praatje, nee; we gaan bloemschikken met lokale, duurzame en eerlijke bloemen!
Samen schikken de aanwezigen een prachtige lente-vaas en aan de andere kant van de zaal een kleurrijk boeket met tulpen. Goed geschikt is het halve werk!
De steenbreek-beweging in Hilversum vraagt om gecoördineerde samenwerking in buurten en wijken. Daarvoor pleit Corwin Winkelman. Een zojuist bedachte slogan is: ‘Breek een steen, maar niet alleen.’ (i.s.m. Rutger Mooij).
Andere zeepkist-presentaties vragen hulp, zoals John Ricker die van de oude busremise in Hilversum Oost een groen park wil maken.
En Jacqueline van Oostveen die een nieuw wijk-initiatief start dat ‘Tante Moes maakt Groen’ heet.
Manja van der Kooij gebruikt haar twee minuten om zelfgemaakte natuurlijke producten aan te prijzen, zoals wasmiddel van kastanjes. Zij geeft hier ook workshops in.
Er werd nog gezellig nageborreld en genetwerkt in het oude Raadhuis. De toon voor 2025 is gezet: tijd voor actie, tijd voor doen!
Het jaar is van start en we proosten op de wens dat alle voornemens en duurzame plannen democratisch en met goede energie tot bloei komen!