Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Prijzen voor de duurzaamheid

23 januari 2024

Op maandag 22 januari 2024 vond in het Theater Figi in Zeist de uitreiking plaats van de ‘Awards voor Duurzaamheid’.

Prijzen voor duurzaamheid dus. Doelstelling van deze prijsuitreiking is om een podium te bieden aan uitblinkende groene initiatieven om daarmee ook anderen te inspireren. De Vakjuryleden Micha van Hoorn, Nynke van den Broek, Rigo Stegman, Ted van de Bergh en Robbert Meulenveld en Bert van Son maakten de Top 3 per vakjury categorie bekend.

De categorieën waren:

  • Opruimen lokaal
  • Opruimen internationaal
  • Hergebruik
  • Herstel
  • Duurzame vakanties en reizen
  • Out of the box (categorie overig)
  • Creativiteit

Het Hilversumse Opwaarts viel in de prijzen in de categorie ‘hergebruik’

Oprichter Daan van Alkemade (doorspoelen naar 5:00 minuten) ontving een prijs in de categorie ‘hergebruik’ uit handen van jurylid Rigo Stegeman:

“Opwaarts krijgt deze award omdat ze op een originele manier spullen redden die ten onrechte worden weggegooid. Met een team van 6 makers maken ze unieke meubels van hergebruikt materiaal dat ze vinden langs de straat en in bouwcontainers. Regelmatig komen er schoolklassen langs voor een les in upcycling. Ook weten steeds meer particulieren hun weg naar Opwaarts te vinden voor hergebruikt hout en opgeknapte meubels. Verder werkt Opwaarts samen met de gemeente Hilversum, het Repair Café en de Gemeentelijke Afval Dienst. Hun creatieve aanpak is goed opschaalbaar en kan worden gekopieerd naar andere regio’s. Het is een inspirerend voorbeeld voor anderen die zelf aan de slag willen met hergebruik”

 

Ook Green Leave – een initiatief waar themaverbinder Eva Froger bij betrokken is – viel in de prijzen.

Tien jaar geleden is Stichting Green Leave begonnen om uitvaarten duurzamer te maken. De stichting beoordeelt objectief en onafhankelijk of onderdelen van de uitvaart duurzaam zijn. GreenLeave is een samenwerkingsverband van uitvaartondernemers die streven naar 100% duurzame uitvaarten in Nederland. Samen met duurzaamheidsexperts is de stichting continue op zoek naar alle mogelijkheden om uitvaarten duurzamer te maken. Green Leave ontving een prijs in de categorie Out of the box.

Deze lokale … en ook alle andere prijswinnaars van harte gefeliciteerd!!!

Via awardsvoorduurzaamheid.nl zijn alle video’s te vinden in de verschillende categorieën.

 

 

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: awardsvoorduurzaamheid.nl

website: sbddesign.nl