Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Stadsgesprek Circulair Bouwen en Wonen

6 oktober 2022

Op vrijdag 6 oktober 2022 organiseerden het Dudok Architectuur Centrum en Hilversum100 in de Burgerzaal van het Raadhuis een stadsgesprek rondom het thema circulair en duurzaam bouwen en wonen.

Met de bijeenkomst gingen De Duurzame Dagen 2022 van start. Het werd een stadsgesprek vol inspiratie en uitdaging. Allerlei inzichten kwamen langs: Wat maakt een stad fijn om te wonen en hoe gaat dit samen met circulair leven? Welke mooie voorbeelden van verduurzaming van monumenten zijn al gerealiseerd? Wat brengt de toekomst van circulair bouwen ons en wat zijn de kansen voor nieuwe materialen en hergebruik van bestaande middelen.

De sprekers toonden allerlei voorbeelden van oplossingen die dankzij creativiteit en ondernemerszin, maar vooral ook door ‘omdenken‘ tot stand zijn gekomen. Bijvoorbeeld: hoe kunnen we zorgen dat de materialen die we toepassen er in de toekomst weer uit kunnen halen om er nieuwe dingen mee te doen? (Madaster) En ook de bekende Philips-vergelijking: ‘verkoop geen lampen, maar licht’ kwam langs.

Irmgard van Koningsbruggen – voorzitter Dudok Architectuur Centrum: wat is duurzaam, leefbaar en van waarde, hoe gaat dit samen?

Friederike Hensch – beleidsadviseur cultureel erfgoed Gemeente Hilversum: duurzaam monumentenbeheer, voorbeelden uit de praktijk rond verduurzaming van monumenten.

Klaske Postma – ondernemer / Regeneration Design / Van Hier: over haar missie om nieuwe materialen te benutten en de productie van circulaire bouwmaterialen; een huis van gras, kan dat?

Daan van Alkemade – Opwaarts.nu: over het gat tussen stort en kringloop. Hergebruik van afgedankte bouwmaterialen. Bijvoorbeeld een tafel gemaakt van oude parketvloeren.

Monique Dikhout – Nowaste Decoration: hergebruik en transformatie van interieurmaterialen en afval tot smaakvolle producten en interieurs.

En tijdens de naborrel; heerlijke gezonde bites van de Natuurkeuken in het Dudok Architectuur Centrum:

…aldus Willem Marinus Dudok.

Tekst: Arnoud van den Heuvel

website: sbddesign.nl