Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag van de avond ‘Groenkijkers’

30 oktober 2024

Op vrijdagavond 25 oktober kwamen we samen voor een inspirerende vertoning van de documentaire Groenkijkers, gevolgd door een gesprek met documentairemaakster Sanne Rovers en lokale ‘groenkijker’ Ilona Hartensveld van Kerkelanden Groent. Deze avond was georganiseerd door Partij voor de Dieren werkgroep Gooi en Vecht. Het werd een avond vol inzichten, verhalen en verbinding rondom ons gedeelde verlangen om de natuur van dichtbij te ervaren en te koesteren.

Een verhaal over liefde voor de natuur

Sanne Rovers vertelde hoe het idee voor Groenkijkers ontstond. Haar vader, die zij ziet als een echte ‘groenkijker’, inspireerde haar van jongs af aan. Hoewel ze er als kind nog weinig mee had, kwam de omslag toen ze haar eigen tuin kreeg en moeder werd. Het besef groeide hoe essentieel onze omgang met de aarde is voor de toekomst. Ze benoemde dat deze documentaire niet alleen gaat over problemen rondom natuurverlies, maar vooral over het herontdekken van liefde en zorg voor de natuur en hoe dit kan verbinden.

Er waren enkele krachtige uitspraken in de documentaire die het publiek zichtbaar raakten. De zin “wat je liefhebt, koester je, toch?” – een uitspraak van Sanne’s vader – kwam binnen, juist omdat dit zo vanzelfsprekend lijkt, maar in de huidige tijd soms ver weg voelt. Ook het inzicht “wat je niet kent, dat zie je niet” gaf stof tot nadenken. We ervaren de wereld nu anders dan vroeger; als iets onbekend is, beseffen we vaak niet eens dat het verloren gaat of al is gegaan. Sanne benadrukte dat Groenkijkers een uitnodiging is om opnieuw liefde te voelen voor de natuur en elkaar, juist ook in een tijd waarin polarisatie – zoals de spanningen tussen natuurbeschermers en boeren – zichtbaar is. Ondanks deze tegenstellingen, benadrukte ze, zijn er ook gedeelde perspectieven, wat hoop en verbinding kan brengen.

Lokale initiatieven van een groenkijker

Ilona Hartensveld, van het bewonersinitiatief Kerkelanden Groent, deelde tijdens de bijeenkomst haar passie voor groene initiatieven in de buurt. Als toegewijde ‘groenkijker’ liet ze zien hoe kleine stappen in je eigen omgeving al een groot verschil kunnen maken voor het versterken van ons ecosysteem. Door anderen te inspireren, kunnen buurtbewoners samen een grote bijdrage leveren aan biodiversiteit en natuurbehoud. Haar benadering werkte aanstekelijk en bracht een praktische, positieve kijk in het gesprek.

Hier zijn enkele van de belangrijkste adviezen en tips die deze avond zijn gedeeld:

  • Kies voor inheemse planten: Deze planten zijn sterker dan cultivars en spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze trekken meer insecten aan, wat op zijn beurt weer voedsel biedt voor vogels, egels en andere dieren.
  • Gebruik altijd gifvrije planten: Bij de aanschaf van planten, bollen of zaden is het belangrijk om te kiezen voor gifvrije kweek. Als dit niet expliciet vermeld staat, is het product doorgaans niet gifvrij. Een plant kan gifvrij zijn, zonder biologisch geteeld te zijn.
  • Ontdek je omgeving met ObsIdentify: Met de app ObsIdentify, gekoppeld aan Waarneming.nl, kun je eenvoudig ontdekken welke planten en dieren er in je omgeving leven.
  • Soorten.nl: SoortenNL ondersteunt 9 natuurorganisaties die zich dag en nacht bezig houden met het monitoren en in stand houden van soorten. Ook vind je hier een kenisbank waar je veel kennis over natuur, biodiversiteit, stikstof, etc kunt vinden.
  • Jaarrond bloei in tuin of balkon: Met een beetje online onderzoek kun je planten kiezen die het hele jaar door bloeien. Door de opwarming van de aarde zijn insecten langer actief, dus is het belangrijk om jaarrond voedsel voor hen beschikbaar te hebben.
  • Adopteer een groenstrook: Bij de gemeente kun je een boomspiegel, geveltuin of stukje groen adopteren. Bespreek je plannen met buren en neem contact op met de wijkregisseur voor ondersteuning.
  • Samen stapstenen maken voor de natuur: De kracht van samenwerking is essentieel. Door met anderen buurtinitiatieven op te zetten, kunnen we leefgebieden en doorgangen voor de natuur creëren, waardoor de biodiversiteit toeneemt.
  • Blijf op de hoogte via De Bijprater: Hilversum100 verstuurt de nieuwsbrief De Bijprater, waarin je op de hoogte blijft van duurzame evenementen en acties in de regio.
  • Inspiratieavond Levende Tuinen: Kerkelanden Groent organiseert regelmatig inspiratieavonden. De eerste vindt plaats op donderdag 14 november, met als thema “Hoe help je vogels de winter door?”. Tijdens deze avond leer je alles over het ondersteunen van vogels in de winter en waarom hun aanwezigheid ons gelukkig maakt. Aanmelden kan via de bekende kanalen van Kerkelanden Groent.

Met deze initiatieven en adviezen laten Ilona en Sanne zien hoe iedereen op een eenvoudige manier bij kan dragen aan een levendige en duurzame omgeving.

Reflectie in de natuurwandeling ‘groenkijken’

De volgende dag, 26 oktober, sloten we dit weekend af met een natuurwandeling waarin we het ‘groenkijken’ in de praktijk brachten. De wandeling bestond uit reflectie-oefeningen en mindful wandelen, waarbij we bewust onze zintuigen inzetten om de natuur intenser te ervaren. Door aandacht te besteden aan geluiden, geuren, kleuren en texturen om ons heen, verdiepten we ons contact met de omgeving. Deze aanpak bracht rust en ruimte om de inzichten van de avond ervoor te laten bezinken, en hielp ons opnieuw verbinding te maken met de natuur vanuit een open, liefdevolle blik.

Dit weekend gaf ons allen nieuwe inspiratie om met kleine gebaren en bewuste aandacht voor de natuur bij te dragen aan een groenere toekomst.

Een paar quotes over de avond en de wandeling: 

“De documentaire raakte me. Te zien wat anderen doen om de natuur te koesteren en beschermen, helpt mij ook om mijn eigen vuurtje brandende te houden. Je ziet dat overal bondgenoten zijn. – Jojanneke-

De documentaire raakt me elke keer dieper – dit was inmiddels de derde keer dat ik hem zag. Wat Sanne creëert, ademt kalmte en rust, maar draagt ook een stille urgentie in zich: het belang om te beschermen wat we liefhebben. Haar werk komt vanuit een verlangen om mensen te verbinden en dat spreekt me enorm aan. De wandeling gaf daar een prachtige verdieping aan. Ik wandel hier elke dag, maar om dit samen, in stille aanwezigheid van anderen, te mogen ervaren, gaf me een heel nieuwe blik op de hei. Het voelde alsof ik mijn vertrouwde omgeving opnieuw leerde kennen. -John-

 

Tekst: Rebecca Bouhuijs, Partij voor de Dieren Gooi en Vecht – gooienvecht@partijvoordedieren.nl

website: sbddesign.nl