Week zonder afval
Een week met minder afval, zou het haalbaar zijn?
Vraag je je ook wel eens af hoeveel afval jij thuis produceert? Wellicht durf je jezelf de vraag niet te stellen omdat je diep van binnen weet dat het best behoorlijk veel is. Het voelt als een niet-te-overwinnen-berg. Het idee óók nog afval te moeten minderen is bij voorbaat om moedeloos van te worden. Die gedachte had ik tot 3 jaar geleden ook, totdat het mij toch echt ergens te veel werd. Stap voor stap ben ik thuis aan de slag gegaan. En deze Week zonder Afval (van 30 mei t/m 5 juni) vroeg de GAD Gooi & Vechtstreek mij bij te houden hoeveel afval wij hier thuis nog hebben. Ook daagden ze mij, en drie andere musketiers, uit om deze week afval te voorkomen. Nu hou ik wel van uitdagingen en ga die uitdaging dan ook graag aan! Want ja, er is hier in ons huishouden met 5 personen altijd wat te winnen.
Wil jij ook aan de slag met het voorkomen van afval thuis? Dan is de Zero Waste Wandeltour in Hilversum zeker een aanrader! Gids Marjolein Lever neemt anderen graag mee hoe je afvalvrij boodschappen kan doen.
Uitdaging 1 – Hoe kom ik van die flessen wasmiddel af
Met 5 personen in huis, waarvan 3 basisschool kinderen, is er genoeg was in huis. De wasmand is nooit leeg. Zijn het niet vieze broeken door heerlijk buitenspelen, dan is het wel een glas drinken wat is omgevallen. Dus ja, de wasmachine is hier heilig 🙂 Maar dan dat wasmiddel. Naast dat het nogal chemisch ruikt (tenminste dat vind ik) zijn er ook van die enorme flessen. Waspoeder hebben we eerder geprobeerd, maar dat was geen succes met de klonten die in de wasmachine bleven hangen. Deze Week zonder Afval onderzoek ik welke alternatieven er zijn voor wasmiddel. Ik heb drie alternatieven gevonden. In het filmpje vind je een korte uitleg. Aan het eind van de week volgt het resultaat:
- Wasmiddel uit een fles – de fles is opnieuw te vullen in een lokale winkel hier in Hilversum
- Wasmiddeldoekjes – rechthoekige doekjes die in de trommel bij de was worden gedaan. Eén doekje zou gelijk zijn aan een bolletje vloeibare wasmiddel.
- Wasmiddel maken van zeepvlokken – de wasvlokken koop je in zakken, met water en een nachtje rusten heb je veel wasmiddel voor weinig.
Uitdaging 2 – Minder GFT afval in de afvalbak
In ons huishouden verdwijnt er ongemerkt nogal wat groente en fruitafval en etensresten in de GFT bak. Een wat unheimisch gevoel, maar je kent het wel: klep dicht en snel door met het volgende. In de week voorafgaand aan de Week zonder Afval heb ik gekeken hoeveel het nou was. En ik schok behoorlijk: 4,6 kg aan groen keukenafval. 4,6 kg! In één week! Wauw, dat deed mij toch wel wat pijn. Maar hoe dat te veranderen? Dat werd duidelijk mijn uitdaging 2.
Afgelopen februari heb ik een wormenhotel cadeau gekregen. Een wat? Ja, een hotel voor wormen. Eigenlijk is het gewoon een bak waar tijgerwormen de groente en fruitresten opeten en als gezond aarde weer uitpoepen. Hoe beter het hotel wordt verzorgd, hoe lekker de wormen het vinden en hoe meer voedselresten worden omgezet naar voedzaam aarde en vocht. En die aarde en het vocht kan je weer hergebruiken in je tuin of bij je kamerplanten. Een prachtig principe! Afgelopen februari kon ik door dat cadeau zo’n wormenhotel ook eens uitproberen.
Het kost wat geduld, vooral in het begin. Maar toen ik het eerste vocht kon aftappen, voelde het als het nieuwe goud! Wauw, het was gewoon gelukt en de wormen leefden nog steeds! Nu, 4 maanden later, draait het wormenhotel best goed en is dat een kans om een deel van ons GFT uit de keuken niet meer in de afvalbak te laten verdwijnen maar om door de wormen te laten opeten. En dat is mijn 2e uitdaging: hoe breid je een wormenhotel uit zodat meer GFT afval door de wormen opgegeten kan worden en voedzame aarde ontstaat? Ik ga het uitzoeken. En wil jij ook aan de slag met een wormenhotel thuis? Er bestaat een Facebook groep ‘Wormenhotels voor Hilversum’. Hier kan je alle vragen stellen. Ook als je wormen nodig hebt.
Boodschappen doen
Het voorkomen van afval bij ons thuis begon met het meenemen van een zakje voor het fruit, zelfs specifiek voor de appels. Deze appelzak werd steeds vaker gebruik voor andere dingen en zo kwamen er steeds meer meeneemzakjes. De blikken voor thee en koffie en het opnieuw gebruiken van eierdozen volgden vanzelf. Een grote winst kwam 1,5 jaar geleden, toen we melk en yoghurt gingen kopen met statiegeldflessen. In onderstaand filmpje leg ik je graag meer uit hoe ik tegenwoordig boodschappen doe. Het klinkt ingewikkeld, maar echt: met stap voor stap wat veranderen maak je snel meer impact dan je vooraf denkt.
Week zonder Afval bij 4 inwoners
Naast mij zijn drie andere inwoners uit onze regio de uitdaging aangegaan deze Week zonder Afval. We proberen een week lang zo min mogelijk afval te produceren. Op www.gad.nl/weekzonderafval en via de
GAD kanalen op Facebook, Instagram en Twitter nemen zij ons mee via vlogs en korte verhalen.
Een inkijkje in de afvalproductie én preventie van:
- Selma van Dijk, presentatrice “Ik ga er open minded in en enorm mijn best doen. Het lijkt mij een behoorlijke uitdaging maar zeker de moeite waard voor de volgende generaties.”
- Anto Bajo, afvalcoach “Door bewuster in te kopen kun je hopelijk veel verpakkingen besparen.”
- Ynske Betlem, kwartiermaker circulaire economie en voorzitter Hilversum100 “Alle kleine beetjes helpen, daar geloof ik in.”
- Dirk Dragstra, journalist “Mentaliteit, daar begint het mee. Je moet continue kritisch blijven op jezelf.”
Doe je ook mee met de Week zonder afval? We zijn erg benieuwd naar jouw verhaal en ervaringen. Deel ze gerust met ons via ynske@hilversum100.nl.
===