Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Eendenkorven workshop

14 december 2024

Eendenkorven workshop en een geweldige synergie tussen verschillende werkgroepen én de gemeente

In april liepen leden van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken, werkgroep Partij voor de Dieren Gooi en Vecht, wat ambtenaren van de gemeente en leden van bewonersinitiatief Kerkelanden Groent langs de vijvers in Kerkelanden. Samen bekeken we hoe de kwaliteit van de drie grote vijvers is. Welke dieren er leven en hoe het met de oevers gesteld staat. Hoe ziet het water eruit, hoe ruikt het, en wat is er aanwezig voor dieren om beschut te kunnen leven? Een zintuigelijke wandeling op een zonovergoten voorjaarsdag.

Eén van de opvallende zaken die we tegenkwamen, is dat we zien dat er in het huidige ontwerp bijzonder weinig natuurlijke oevers zijn. Voor veel diersoorten die op, in en rond de oevers leven, is het ingewikkeld hun natuurlijke behoeftes te vervullen. Zo zijn er bijvoorbeeld voor jonge eendjes weinig mogelijkheden om goed de kant op te kunnen en voor amfibieën en egels zijn ‘harde oevers’ zelfs levensbedreigend. Wel zien we hier en daar een trappetje, maar er zit erg veel ruimte tussen de trappetjes in. Bij de Kerkelanden vijver aan het begin van de wijk, is bij het parkje een natuurlijke oever met mooie begroeiing aan de oever. Hier zien we, naast de groep ganzen die hier graag verblijft, verschillende watervogels zoals aalscholvers, scholeksters, meerkoeten en eenden. Waarschijnlijk biedt het parkje een veilig onderkomen voor de nacht voor veel diersoorten. Een waardevolle plek, een groene buffer, in een flink versteende woonwijk. Kerkelanden is 70% versteend, tegenover 48% van de rest van de gemeente. Dit komt door het grote aantal versteende tuinen in onze wijk. De vijvers en het parkje zijn, mede om deze reden, van cruciale waarde voor de wijk voor mens, dier als natuur.

De leden van Kerkelanden Groent proberen omwonenden te enthousiasmeren meer te vergroenen rond de woning en in de straat om daarmee, met kleine stapjes, de omliggende natuur te versterken.

 

Pier Hoekstra uit Kerkelanden is aangesloten bij de bewonersgroep Kerkelanden Groent én hij verzorgt sinds een aantal jaar de eendenkorven voor de gemeente Hilversum. Ook staan er een aantal door Pier gevlochten broedkorven in de wateren van Wijdemeren. Ze worden goed gebruikt.

In november vertelde Pier tijdens de inspiratie avond ‘Help Vogels de Winter door’ over de teruglopende populaties van de wilde eend. Ook liet hij weten dat de wilde eend het liefst broed in stedelijk gebied. Ze voelen zich verbonden in ons leefgebied. Omdat de omstandigheden steeds slechter worden, maakt het dat de jonge eendjes een steeds kleinere kans op overleven hebben. Daar willen wij – drie werkgroepen in samenwerking met de gemeente – graag een stokje voor steken in onze omgeving. Eigenlijk een teen, een wilgenteen. Met elkaar hebben we een workshop eendenkorven vlechten georganiseerd op het land van de regeneratieve natuurboerderij van Eva Vos. Daar was veel animo voor! Twee dagen voorafgaand hebben Pier en Ilona van Kerkelanden Groent vijf knotwilgen geknot en een grote stapel takken voorbereid voor de workshop.

Afgelopen weken stonden voor de groep betrokken locals in het teken van een stukje natuurbehoud en samenwerking. Onder de deskundige leiding van Pier verzamelden we ons met een enthousiaste groep leden van de Partij voor de Dieren Gooi en Vecht, wat mensen van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken, Kerkelanden Groent en wat andere vrijwilligers om eendenkorven te vlechten bij de natuurboerderij. Het was een dag vol gezelligheid en praktische inzet voor het welzijn van onze gevleugelde vrienden. Met wilgentenen, en onder het toeziend oog van Pier, leerden we de fijne kneepjes van dit bijzondere ambacht. Voor velen was het de eerste keer, maar met wat geduld en teamwork ontstonden negen prachtige broedkorven. Er waren zelfs een stagiaire en twee jongens die volop meehielpen!

Na een middag vol noeste arbeid en een welverdiende break met lekkers, werden de week daarna de eerste eendenkorven geplaatst op strategische plekken in de omgeving. Ze zijn zorgvuldig geplaatst in de vijvers en andere waterrijke gebieden waar eenden een veilige plek kunnen gebruiken om te broeden. Het was mooi om te zien hoe de korven als kleine toevluchtsoorden deel gaan uitmaken van het landschap. Voorbijgangers vroegen nieuwsgierig wat we aan het doen waren. We konden met trots vertellen over het doel en belang van onze actie. Het was een prachtig voorbeeld van hoe kleine inspanningen samen grote impact kunnen maken.

Ilona: “Het regelen van de toestemming om één van de korven in de raadhuis vijver te plaatsen was eigenlijk zo gepiept. En toen ik wethouder Bart Heller vroeg om in een waadpak de korf te plaatsen zij hij volmondig ja! “Ik heb het nog nooit gedaan, dus hartstikke leuk”. En zo geschiedde op woensdag 11 december 2024.

Na het plaatsen van de korf in onze hofvijver, gingen we met de werkgroepen, medewerkers van Programma Groen, afgevaardigden van het waterschap, Natuur in en om de Stad van Hilversum100, en initiatiefnemer Rob Roskes van Dudok2050 om tafel in het raadhuis om samen te praten over de Hilversumse vijvers en de mogelijkheden voor de toekomst. Unaniem vonden alle betrokkenen het een positieve bijeenkomst en willen we het graag komend jaar vervolg geven om samen te kijken hoe we tot acties kunnen komen voor een beter leefgebied voor kwetsbare diersoorten.

De meeste deelnemers van de workshop in november weten inmiddels waar ‘hun korf’ geplaatst is en dat is natuurlijk ontzettend leuk! “Zeker als er straks van die schattige donsbolletjes te bewonderen zijn” geeft Bart Heller aan. “Sommige eenden kunnen twee nesten voortbrengen, dus deze actie is heel waardevol!” Aldus een enthousiaste Pier die de opkomst voor de workshop heel verrassend vond. En ja, dit smaakt naar meer!

De actie eindigde met een gevoel van voldoening en verbondenheid. Niet alleen hebben we iets concreets bijgedragen aan het welzijn van de lokale fauna, maar het samenzijn en samenwerken met gelijkgestemden maakte het voor elk individu een bijzondere ervaring.

Dankzij Pier’s expertise en de inzet van iedereen kunnen we met recht zeggen dat we samen een stapje dichter bij een natuurinclusieve omgeving zijn gekomen.

 

Deze actie laat zien hoe waardevol burgerparticipatie is. Samen kunnen we met relatief eenvoudige middelen een groot verschil maken voor onze natuur. Dit soort initiatieven zijn niet alleen belangrijk voor het welzijn van dieren, maar versterken ook de gemeenschap. We roepen daarom iedereen op om met buurtbewoners, vrienden of verenigingen na te denken over projecten waarmee we de natuur een handje kunnen helpen. Of het nu gaat om het aanleggen van insectenhotels, opruimacties of het organiseren van een natuurwerkdag zoals deze. Samen kunnen we de wereld een stukje mooier maken!

—-
Ook een inspiratie avond van Kerkelanden Groent in de Bethlehemkerk bijwonen? Dit kan op:

Donderdagavond 6 maart – De Eetbare Tuin
Donderdagavond 12 juni – Water in de tuin

Als je meer wilt weten over de werkgroepen en de activiteiten, kun je ons vinden via onderstaande links:

Wil je ook de buurtnatuur in Kerkelanden helpen versterken? https://kerkelandengroent.nl/buurtnatuur/
Interesse in aansluiten bij onze werkgroep of een vraag? Laat het weten via een e-mail aan Ilona: ilona.hartensveld@gmail.com

Als je interesse hebt om actief te worden bij de werkgroep Partij voor de Dieren Gooi en Vecht of vragen hebt, stuur dan een e-mail naar gooienvecht@partijvoordedieren.nl. Naast actievoeren voor onze idealen, organiseren waardevolle evenementen en gaan af en toe samen naar lezingen, filmvertoningen of organiseren een plant-based picknick in het park.

Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken: https://www.vwggooi.nl/

Bekijk ook dit artikel in Hilversums Nieuws van 11 december

Tekst: Ilona Hartensveld   |   Beeld: Ilona Hartensveld

website: sbddesign.nl