Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Een dorp dat een stad wordt, blijft altijd een beetje van beiden.

27 mei 2021

Op de website van Stad-Forum – een onafhankelijke denktank die de gemeente Amsterdam adviseert over stedelijke ontwikkeling – ontdekken we een artikel over Hilversum. Het bestaat uit een essay van historicus en journalist Marissa Klaver en een documentaire van regisseur Roland Duong. Hierin worden ook Hilversummers geïnterviewd die vanuit hun broedplaatsen reflecteren op het leven in Hilversum. Over Amsterdammers die huizen opkopen waardoor gewone Hilversummers het niet meer kunnen betalen (Jacqueline van OostveenTante Jans); over het behouden van het dorpse gevoel (Lot Vermeer – De Meentwerf); over het vergroenen van dat dorp en het vergroten van de sociale leefbaarheid (Marileen Fabels – VONK) en over Het Gooi als evenementenlocatie van Amsterdam (Allard Bentvelsen – All Art).

“Een charmant dorp met stadse faciliteiten, fraaie Dudok-wijken en natuurgebieden in welke richting je ook loopt of fietst: op het eerste gezicht is de tevredenheid in Hilversum groot. Veel inwoners zouden dan ook liefst alles bij het oude laten.

Het plan van het gemeentebestuur om met steun van Amsterdam duizenden woningen te bouwen werd afgeschoten. Maar wat dan? De dialoog tussen inwoners en bestuur komt langzaam op gang. De inzet: hoe behoud je het goede zonder ‘een reservaat’ te worden?”

Klik op de afbeelding om het artikel te openen:

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Roland Duong

website: sbddesign.nl