Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag Fietsexcursie Laar en Berg

18 december 2022

Op dinsdag 13 december fietsten leerlingen van het Laar en Berg college een duurzaamheidsroute door Hilversum en Loosdrecht.

De fietsexcursie werd georganiseerd in het kader van het vak ‘Humanities’ dat de scholieren in de derde klas volgen. In de lessen werken de leerlingen aan een project over Energietransitie.

Bij het uitstippelen van de route in samenwerking met Hilversum100 besloot de organisatie de thematiek breder te trekken en meerdere duurzaamheidsthema’s de revue te laten passeren.

De dag begon met het kijken van de film ‘Bigger than Us‘ (2021), over jonge mensen over de hele wereld die in hun leefgemeenschap het verschil maken.

Vervolgens werden de leerlingen opgesplitst in groepen van 10 die elk naar een andere locatie in Hilversum fietsten. Bijvoorbeeld naar Anna’s Hoeve, waar Gert van der Windt en Gijs van de Laar vertelden over de Energietransitie het collectieve zonnedak bij Anna’s Hoeve dat in beheer is bij HilverZon.

De jonge fietsers kwamen langs het Media Natuurpark waar Ton ten Velthuis vertelde over de mediabijen en Biodiversiteit;

VONK in de wijk, waar Ingeborg Robijn de leerlingen een plattegrond van haar Tiny House liet tekenen…

…en een blik liet werpen in de hangar waar Cormorant Seaplanes bouwt aan een elektrisch hybride vliegtuig;

Er is jammergenoeg geen beeldmateriaal van het opruimen van zwerfafval in het centrum rond het marktplein onder leiding van Kor van der Bij van de Rubbiz Fountation, maar we weten dat er flink is schoongemaakt!

In landgoedwinkel De Rading nam Eva Vos de leerlingen mee in haar biologische pluimvee-ondernemerschap KipEigen;

…en Frédérique Spoel van Piment Catering vertelde over ‘de korte keten’ en voedselproductie in de regio;

Daan van Alkemade gaf een rondleiding door ‘Opwaarts’ – zijn loods met circulaire materialen – waar de leerlingen ook mochten bijdragen aan een kleurrijk gezamenlijk kunstwerk;

Bij kringloopwinkel Vide in Loosdrecht werden de leerlingen uitgedaagd om met tweedehands spullen uit de winkel een zo mooi mogelijke, groene kersttafel in te richten.

De fietsroute duurde ongeveer 4 uur (van 11:30 uur tot 15:30 uur), waarbij de leerlingen steeds een half uur op de verschillende locaties verbleven. Op deze stempelposten waren leerkrachten aanwezig die hen begeleidden en soms ook opdrachten uitdeelden. Voor zowel de ondernemers / vrijwilligers als de leerlingen was dit een inspirerende ervaring. De leerlingen ontdekten in een korte tijd hoe concepten als circulair ondernemen, biodiversiteit, energietransitie en eerlijk eten in de praktijk toegepast worden.

Heb je ook interesse in het samen organiseren van een duurzame fietsexcursie? Neem contact op met redactie@hilversum100.nl

 

 

 

 

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: leerkrachten Laar & Berg

website: sbddesign.nl