Verslag van De Hilversumse Energiemarkt 5 oktober 2023
De eerste Hilversumse Energiemarkt was een groot succes!
De eerste Hilversumse Energiemarkt was een groot succes! Het aantal bezoekers is een inschatting maar het is erg goed bezocht. En wat een sfeer! Fantastisch!
Met dank aan alle organisaties en vrijwilligers die op de markt stonden. Trots op hun product en met heel veel kennis van zaken raakten bezoekers van de markt met hen in gesprek en konden ze informatie ophalen voor hun eigen duurzame verbouwing. Alle aanbieders en hun websites zijn onder deze blog te vinden. De gemeente was er met voorlichting over HIP en natuurinclusief isoleren. Zij aan zij stonden ze aan een lange tafel met de Energiecoaches van HET en Hilverzon, met ook het EDB en de duurzame energieleverancier Om | nieuwe energie.
Het leuke aan @AllArt is de theaterzaal naast de markt. Hierdoor was er de mogelijkheid om parallel aan de markt ook presentaties te geven. De markt was onderdeel van De Duurzame Dagen en werd georganiseerd door Fleur Boesveldt en Sander Snel. Zij gaven ook een presentatie over de verduurzaming van hun jaren 20 woning. Deze presentatie is niet gefilmd. Ben je benieuwd naar hun verhaal? Tijdens de Duurzame Huizenroute op 28 oktober en op 4 november 2023 stellen Hilversummers hun huis open. Het huis van Sander en Fleur staat er ook tussen. Voor meer informatie zie ons blog Hilversumse Duurzamehuizenroute 2023
Ze hadden ook inspirerende sprekers uitgenodigd. Hun presentaties zijn opgenomen:
Atto Harsta – Transitiestrateeg en innovatiemanager biobased bouweconomie, houtbouwrevolutie en gezond leven.
Atto Harsta heeft een pakkende presentatie die je echt aan het denken zet! Hij vertelt ons dat het niet erom gaat dat je je huis isoleert, maar hoe je je huis isoleert. Hoewel we 94% van onze tijd binnen doorbrengen, heeft de huidige energietransitie onvoldoende aandacht voor een gezond binnenklimaat. Atto laat zien dat een gezond huis een huis is wat kan ademen. Damp-open ipv damp-dicht bouwen met voldoende ruimte voor licht van buiten.
Dat damp-open bouwen is eeuwen de standaard geweest, toen werd er gebouwd met natuurlijke materialen. Atto vertelt dat we in Nederland in staat zijn om diverse vezelgewassen en reststromen te verwerken tot natuurlijke bouwmaterialen zoals vlas, riet, gras, hennep en nog veel meer. Bij de teelt van deze gewassen wordt CO2 vastgelegd in plaats van CO2 uitgestoten. Terwijl zeer energie intensief industrieel geproduceerde fossiele materialen zoals glaswol en steenwol, PIR, PUR isolatie juist een hoge CO2 uitstoot veroorzaken. Hoewel de productiekosten van deze materialen hoog zijn, is de aanschaf goedkoop door fossiele subsidies.
Atto maakt ons bewust dat deze energietransitie onderdeel is van een veel grotere transitie die met elkaar de oplossing kan bieden voor uitdagingen waar we nu in de samenleving mee te maken hebben. Gezondheid – Grondstoffen en Landbouw transities hangen met elkaar samen en biedt de mogelijkheid een duurzame samenleving te creëren waarin mensen gezond leven en weer in verbinding komen met de natuur. Hij ziet de kracht in een BBBB: Boer, Burger, Bouwer – Beweging. En als we 100.000 hectare aanplanten kun je 2,5 miljoen ton CO2 opslaan en dat is net zoveel als 2 kolencentrales per jaar uitstoten! Voor meer informatie: buildingbalance.eu
Thalita van den Hoek – Adviseur Energietransitie bij de gemeente Hilversum.
Thalita vertelt over het Hilversums Isolatie Programma (HIP) wat jou als woningeigenaar financieel kan ondersteunen met het isoleren van je woning. Er zijn verschillende subsidies en goedkope leningen vanuit de gemeente, deze zijn bovenop verschillende landelijke subsidies en regelingen. In deze presentatie legt ze dit helder uit. Voor meer informatie: hilversum.nl/hip
André Dippell – Directeur bij om | nieuwe energie.
André Dippell vertelt in deze presentatie over het project Local4Local met als doel dat Nederlandse burgers zelf weer grip krijgen op hun energiekosten. De stroomprijs wordt bepaald door de duurste productie die nodig is op enig moment, terwijl de kosten van duurzame opwek constant zijn. Hij legt uit dat het mogelijk is door middel van lokale opwekking, lokale opslag en lokale levering de kosten van energie zo dicht mogelijk bij de werkelijke prijs te brengen. Onze lokale energiecoöperatie Hilverzon levert stroom aan Om | nieuwe energie Local4Local is het overkoepelende project waar André over vertelt. Voor meer informatie: Local4local
Alle aanbieders op een rij
Heb je dit event gemist of wil je nog even rustig alle informatie tot je nemen, hieronder staan alle aanbieders van de markt vermeld.
Easycell | Cellulose isolatie | Houdt warmte binnen en geluid buiten
Faber Comfortvloer | Schuimbeton | Hoog isolerende vloer met vloerverwarming
Groene Bouwmaterialen | Biobased bouwmateriaal | De specialist voor dampopen en circulair bouwen
Isovlas | Vlas isolatie | Dé toekomstbestendige (na-)isolatie voor bouw en renovatie
Qsilence | PVT warmtepomp systeem | Stroom, warmte en koeling uit één systeem
Tonzon | Isolatie met Thermoskussens | Een warmere vloer en hoge energiebesparing
WARP Systems | Vloer, wand en plafondverwarming | Het meest veelzijdige systeem om te verwarmen en te koelen
Wildschut glas in lood | Glas in lood | Zowel bestaand als nieuw glas in lood plaatsen in isolatieglas
Ook inspiratie opdoen?
Een volgende editie van de Hilversumse Energiemarkt laat nog even op zich wachten. In de tussentijd verwijzen we graag naar De Duurzame Huizenroute op 28 oktober en op 4 november 2023, waar je een kijkje kunt nemen in reeds verduurzaamde huizen van verschillende typen en bouwjaren.