Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag van De Duurzame Dagen 2023

9 oktober 2023

Van 5 t/m 8 oktober organiseerde het netwerk van Hilversum100 voor de vierde keer De Duurzame Dagen in Hilversum. Op verschillende locaties kon je ervaren welke duurzame oplossingen er zijn en dat duurzaam niet alleen vanzelfsprekend maar ook super inspirerend en leuk kan zijn!

Het startsein van De Duurzame Dagen werd op donderdag 5 oktober gegeven door de Hilversumse kunstenaar Diederick Kraaijeveld (derde van links) die beroemd is om zijn paneelcollages van gevonden hout.

Er werd geen lint doorgeknipt (dat zou zonde zijn) maar er werd een web van wol ‘gebreid’ door alle aanwezigen als verbeelding van het netwerk van duurzame doeners.

Eenmaal opgerold werd dat web een prachtige nieuwe sjaal voor de wethouder van cultuur en (circulaire) economie Arno Scheepers. De expositie Kunst en Klimaat is nog tot en met 29 oktober te bekijken.

In het gebouw ‘De Vereeniging’ aan de Oude Enghweg 19 werd een lezing en workshop De Waarde van de Wijk gehouden door Mo Smit en Els Leclerq.

Er werd gebrainstormd over het vraagstuk op welke wijze duurzame en collectieve initiatieven die bottom-up ontstaan, meerwaarde kunnen creëren in een wijk of buurt volgens de circulaire ontwerpmethode ‘Waardebloem’.

Van de sessie werd een visueel verslag gemaakt door Arnoud van den Heuvel.

’s Avonds werd op de Korte Noorderweg 22 de eerste Hilversumse Energiemarkt georganiseerd. Bewoners die hun huis van het gas af hebben gehaald vertelden wat er zoal bij kwam kijken.

Er waren lezingen van Atto Harsta – Biobased bouwen expert, gemeente Hilversum over het Hilversum Isoleert Programma (HIP) en Andre Dippel – directeur van SamenOm. Aanwezig waren verder coöperaties HilverZon en HET en verschillende ondernemers die bewoners konden adviseren en helpen bij hun energietransitie.

De schatting is dat zo’n 300 mensen de markt bezochten!

Bij Kletsboel in de Egelantierstraat 35 werd op vrijdag 6 oktober een tweedehands boekenmarkt gehouden.

En in wijkcentrum De Geus kon je een demonstratie volgen over het maken van wasmiddel van geraapte kastanjes.

De verzamelde kastanjes gaan in de hakselaar.

Dat levert kastanjesnippers op.

De snippers worden ingekookt.

Het restwater wordt gezeefd en is dan een biologisch wasmiddel geworden.

De workshop werd gegeven door Manja van der Kooij van Art Eekoo.

Bij KipEigen in Loosdrecht kon je een minicursus Regeneratieve Landbouw volgen.

Eva Vos legt uit hoe de kippen het beste leven hebben wat ze kunnen hebben in een natuurlijke omgeving en hoe de kringloop op een regeneratieve boerderij werkt.

’s Avonds gaven Van die Vegans een workshop Vegan Borrelhapjes maken.

Deelnemers mochten zelf aan de slag met aanwezige ingrediënten aan de hand van een geschreven instructie, begeleid door Nienke en Tobias.

Op zaterdag 7 oktober kon je in de morgen op donatiebasis plantjes en stekjes meenemen uit de Costerustuin.

Op Landgoed de Rading was een markt, georganiseerd door Voedselvereniging Ons Eten Hilversum.

Jong en oud komt hier van april t/m oktober om voedsel te oogsten. Het concept heet Community Supported Agriculture (CSA)

Ondertussen bij VONK in de wijk werd een Duurzame Markt opgebouwd, waar ook klimaatactivisten welkom waren.

De kwartiermakers van VONK in de wijk: Marileen Fabels, Tobias Gorter en Nienke Ross.

Een lange rij op het terrein want de Gemeente Hilversum deelde in alle postcodegebieden bomen uit. Bezoekers konden een boom uitzoeken en zich intekenen op een lijst. De gemeente neemt later contact op met de deelnemers om de bomen te bezorgen.

De eerste ‘boom’ werd aan een bezoekster van de markt meegegeven door wethouder natuur en groen Bart Heller.

Onder leiding van Carme Suarez Rodriguez konden kinderen hun vogelhuisje beschilderen met natuurvriendelijke verf.

Hans Hamstra van Kas&Co legde uit hoe je je tuin kunt voorbereiden op extreme weersomstandigheden. Verder waren er lezingen over duurzaam voedsel (Martine van Haperen) en van Sophie van Avonturenhuisje.nl over haar zelfgebouwde Tiny House.

Biologisch hondenvoer, cider en allerlei kunst en creatieve producten werden verkocht in de tijdelijke Hilversumse broedplaats.

De Techniekbus zorgde voor een levendig achterterrein bij VONK in de wijk. Kinderen (en ouders) konden hun eigen tiny Tiny House ontwerpen.

Op de Emmastraat 40a was een popupwinkel van het nieuwe collectief: makersinhetgooi.nl. Een maand eerder bedachten enkele makers dat deze leegstaande winkel zou kunnen worden omgebouwd tot kijkdoos. Wie door de gaten keek, kon allerlei mooie spullen en kunstvoorwerpen ontdekken van gered en gevonden materiaal.

Enkele Gooise makers in de ‘Popcycle’ winkel. De etalage-expositie is te bekijken tot eind oktober, dus fiets nog even langs!

Op zondag 8 oktober was het Fair Fahion Sunday in VONK in de wijk. Kinderen konden een pet ‘redden’. De petten waren gered van een eenmalige actie in Hilversum en zouden zijn weggegooid als de ‘Golden Girls Creative Studio‘ niet deze duurzame interventie had gepleegd. Veel kinderen namen vrolijk hun vernieuwde ontwerp mee naar huis.

BlueLoop (Ron van de Wiel) zamelde oude en kapotte spijkerbroeken in. Hiervan worden nieuwe spijkerbroeken gemaakt.

Er werd duurzame kleding verkocht, o.a. door Sus&So.

En ook M’n pakkie an was vertegenwoordigd met prachtige preloved kleding van haar fashion zolder en advies-op-maat.

Geluksmomentje van bezoekers die vonden waar ze voor kwamen.

Op Landgoed de Rading organiseerden Frédérique en Jimy van Piment Catering een Lange Tafel Lunch met biologische en lokale producten. Echt een aanrader om te proberen!

Wie aan het eind van de middag naar het amfitheater in het Media Natuurpark kwam, werd getrakteerd op een duurzaam en muzikaal toetje van cabaretier Robbert Jan Proos.

Speciaal voor Hilversum100 haalde Robbert Jan liedjes uit de oude doos die hij recyclede tot spetterend duurzaam en ook vegetarisch verantwoord repertoire.

Het publiek zong uit volle borst mee. Na het applaus gingen de bezoekers in optocht naar Davids Bar op het Mediapark waar het glas werd geheven op een heerlijk duurzame en vooral succesvolle editie van De Duurzame Dagen.

We zullen vast wat activiteiten vergeten zijn, maar er was dan ook veel. Heel veel! Hartelijk dank aan iedereen die deze vierdaagse mogelijk maakte!

Ben je geïnspireerd geraakt door de activiteiten van dit Hilversumse netwerk? Blijf op de hoogte en abonneer je op de Bijprater (gratis maandelijkse nieuwsbrief). Gewoon even doen!

Tekst: Arnoud van den Heuvel en Erwin de Swart   |   Beeld: Margot Brakel, Erwin de Swart, Arnoud van den Heuvel, Arjaan Hamel en meer

website: sbddesign.nl