Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag vrijwilligerscafe 23 januari

24 januari 2024

Voor wie graag de handen uit duurzame mouwen wil steken, organiseerde Hilversum100 samen met een aantal partners op dinsdag 23 januari 2024 het eerste Vrijwilligerscafé voor duurzame doeners in Hilversum.

Er was een kleine markt ingericht in de leemzaal van VONK in de wijk aan de Larenseweg, waar de vrijwilligers kennis konden maken met een aanbod aan vacatures en werkzaamheden speciaal voor vrijwilligers.

Ynske Betlem vertelde over de enquête die de gemeente in 2023 had gehouden over het op te richten duurzaamheidscentrum, waarbij ook was uitgevraagd of mensen vrijwilligerswerk zouden willen doen voor een duurzamer Hilversum. Daar waren rond de 70 reacties op gekomen; dé reden om deze bijeenkomst te organiseren. Vervolgens nodigde Betlem verschillende vertegenwoordigers van organisaties uit om te vertellen welk aanbod zij hebben voor vrijwilligers in Hilversum.

Nicole Wendt van de VrijwilligersCentrale vertelde over de vacaturebank van Versa Welzijn. Neem eens een kijkje op: vchilversum.nl

Namens werkgroep Natuur in en om de stad en Team Steenbreek vertelde Arnoud van den Heuvel dat er een eerste Steenbreekcafé gaat plaatsvinden in Hilversum Noord op dinsdag 6 februari 2024. Iedereen met groene vingers, kennis van biodiversiteit en tuinklus-ervaring is er van harte welkom.

Luc Pieters sprak namens HilverZon en HET over de hulp die nodig is om Hilversumse woningen te verduurzamen. Er zijn energiecoaches nodig, energieklussers en ook mensen die het leuk vinden om af en toe namens deze energiecoöperaties op de markt te willen staan om mensen voor te lichten. Ook Simon Klaasen (op de achtergrond) nam even het woord namens HET en vertelde over het deelautorijden en de vrijwilligers-werkzaamheden die daarbij nodig zijn.

Er zijn altijd handige mensen nodig en technische mensen die kunnen repareren. Maar ook mensen die met textiel werken of verstand hebben van andere materialen. Yvette Zegwaard is coördinator van Repair Café Hilversum en je kunt contact met haar opnemen via repaircafehilversum.nl

Friend4Friend is een initiatief waarbij Sonja Zeven van Stg. Present Hilversum betrokken is. Het is een soort ‘maatjesproject’ van jonge Nederlanders die een koppel vormen met een nieuwkomer en zo samen allerlei soorten werkzaamheden kunnen uitvoeren terwijl ze de lokale omgeving ontdekken.

Hoewel VONK in de wijk op de de Larenseweg 139 gaat stoppen, is Marileen Fabels enthousiast over een mogelijke nieuwe locatie aan de Larenseweg 30 waar de broedplaats nog even door zou kunnen vonken tot waarschijnlijk 2026. Hiervoor zijn ook alle handen aan dek nodig. Bijvoorbeeld verhuizers en mensen uit de buurt die handig zijn. Meld je via vonkindewijk.nl als je betrokken wil raken bij dit nieuwe initiatief. Alles onder voorbehoud.

Nog niet genoemd: De Fietsersbond afdeling Hilversum die ook vrijwilligers zoekt … en we danken alle enthousiaste vertegenwoordigers van organisaties die aanwezig waren.

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt, maar heb je niet direct een link gevonden in de bovenstaande voorbeelden? Aarzel niet om contact op te nemen met een van de verbinders van Hilversum100.

We helpen je graag verder!

Beeld: Arnoud van den Heuvel en Luc Pieters

website: sbddesign.nl