De Duurzame Dagen 2021
Drie dagen aandacht voor groen en duurzaam in Hilversum
Vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september 2021 organiseerden ruim 20 partners van Hilversum100 De Duurzame Dagen 2021. Een weekend vol aandacht en kennis over ‘hoe je dat dan doet; duurzaam wonen, ondernemen… leven.’
Vrijdag 17 september
Joost Bennekers van 123duurzaam Organiseerde een inspiratiesessie voor ondernemers bij het Anker in Loosdrecht met presentaties van vier ondernemers die hun bedrijf op een of andere manier verduurzaamd hebben.
Hester Gietelink van De natuurkeuken verzorgde een Taste Before You Waste maaltijd bij Tante Jans tegenover het station. Er werd ook even uitgelegd waarom het belangrijk is om het Hilversumse Klimaatmanifest te ondertekenen. Bij VONK vond op datzelfde moment een Fry-mi-bo plaats, georganiseerd door Van die Vegans.
Zaterdag 18 september
Op zaterdag – tijdens World Clean Up Day – konden de handen uit de mouwen: Kor van der Bij van Rubbiz verzorgde de grijpstokken en afvalzakken.
Je kon meedoen aan de Lokaal Winkelen wandeltour en de Zero Waste Wandeltour.
En je kon artistieke tassen haken met gered plastic tijdens een workshop van Ellen Scholten bij Conceptstore LOKAAL.
Myrte van de gemeente organiseerde een fietstour langs Hilversumse stadslandschappen en Bart Heller opende het nieuwe wormenhotel bij de Da Costaschool in Hilversum Noord.
Bij VONK werd een duurzame markt georganiseerd met muziek door all girl brassband Brassa en activiteiten voor kinderen.
In de bibliotheek werd de film Tomorrow vertoond. En de tweede Groene Bakfietsenparade werd georganiseerd. 30 Fietsers vroegen aandacht voor verschillende verhalen; Hilversum Fietsstad; aanpassing van de snelheid van auto’s en handhaving op 30 km/u; maar ook Extinction Rebellion, Grootouders voor het Klimaat, Fietsen Alle Jaren, Hilversummers.nl en onderschrijvers van het Klimaatmanifest Hilversum waren vertegenwoordigd.
Meer foto’s van De Groene Bakfietsenparade kun je bekijken op oogophilversum.com
Zondag 19 september
De zondag stond in het teken van Fair Fashion: de kledingindustrie is wereldwijd een grote veroorzaker van vervuiling en menselijk leed. Door kleding een tweede leven te geven laat je zien dat je bewust omgaat met de grondstoffen en natuurlijk met je portemonnee. De organisatoren vroegen aandacht voor allerlei lokale initiatieven in Hilversum om fair met fashion om te gaan. Er waren verkooppunten voor fairtrade kleding, tweedehands kledingwinkels, o.a. een Vintage Kilo Sale van Blondie Vintage, ShopPunkPrincess, een lezing over duurzame stoffen van Sus&So en een visible mending workshop van Marjolein Lever. Je kon ook spijkerbroeken inleveren voor recycling en stylingadvies met tweedehands kleding krijgen. De Fair Fashion markt werd georganiseerd in samenwerking met Marida Jacobs van Fairtrade Hilversum en Ynske Betlem van Hilversum100.
Ook op zondag kon je Tiny Houses bekijken op het terrein van VONK aan de Larenseweg 139. Daar was ook een lezing van Fleur Boesveldt en Zander over het verduurzamen van hun jaren ’30 woning, een expositie van Dudok Wonen over duurzaam renoveren en een expositie van Klaske Postma over nieuwe (lokale) materialen.
We hebben hier een overzicht willen geven van wat tijdens De Duurzame Dagen zoal georganiseerd werd. We zijn ons ervan bewust dat niet alle activiteiten genoemd zijn. Daarom willen we even een enorme dikke virtuele pluim geven aan iedereen die zich heeft ingezet om Hilversum van haar duurzaamste kant te laten zien tijdens het event. Verduurzaming biedt allerlei mooie kansen voor bewoners en ondernemers. Hilversum100 wil deze initiatieven en projecten graag laten zien en verbinding maken tussen de mensen en goede ideeën. Als je mee wil doen met dit belangrijke verhaal of zelf een duurzaam initiatief hebt, stuur heel graag een mailtje naar redactie@hilversum100.nl en kom bij het netwerk!