Hilversum 100  - 100% duurzaam in 2050
Het netwerk van duurzame doeners

Verslag van De Duurzame Dagen 2024

15 oktober 2024

De Duurzame Dagen zijn voorbij. Maar niet echt natuurlijk. Ze gaan door want duurzaam leven gaat over elke dag de beste keuzes maken.

Tijdens dit vierdaagse festival lieten de duurzame doeners uit het netwerk van Hilversum100 zien hoe zij kiezen voor groen, duurzaam en circulair.

Deze LUSTRUM editie van De Duurzame Dagen werd georganiseerd door de partners van Hilversum100, van donderdag 3 t/m zondag 6 oktober 2024.

‘DDD’ begon donderdagavond 3 oktober met de Hilversumse Energiemarkt waar diverse aanbieders van circulaire producten en biobased materialen toonden wat er allemaal mogelijk is op het gebied van isolatie en verduurzaming van de woning. Bekijk het verslag van deze avond hier [link volgt].

Een recordaantal van 2483 mensen en vele deelnemende scholen ging vrijdag in het zonnetje naar buiten om de Hilversumse straten schoon te maken. Het startsein voor de actie ‘Hilversum in 1 dag schoon’ gaf wethouder Floris Voorink samen met influencer Tijmen Sissing, bekend als The Trashpacker.

Dringen voor de bus om al het afval in te leveren.

Help jij mee via de speelse app van The Trashpacker om ook na DDD te trash-packen en de competie aan te gaan?

Ook op vrijdagmiddag op dierendag konden kinderen zich laten schminken bij Natuurboerderij KipEigen

…waarna ze een overheerlijk gezond kippentaartje konden maken om aan hun gevederde vrienden te geven.

Ook na dierendag – tijdens de viering van Groene Kerken Hilversum – werd aandacht besteed aan de vraag: ‘hoe gaan wij met dieren om en al het leven om ons heen?’

Op vrijdagmiddag 4 oktober presenteerden een aantal denkers en doeners hún verhaal over een Hilversum in 2050 aan de hand van een aantal visuele schetsen. Hoe zou Dudok het gedaan hebben als hij de thema’s van onze tijd had gekend? Welke keuzes zou hij hebben gemaakt voor onze dorpstad? Lees hier verder als je meer wilt weten.

Op de vrijdagavond kon je duurzame spellen spelen zoals het klimaatspel onder leiding van Klimaatburgemeester Hiske Overweg.

De deelnemers leerden via een rollenspel hoe de verschillende actoren in de wereld kunnen samenwerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan volgens het klimaatakkoord van Parijs.

Op dezelfde avond kon je het project-management spel Kip of Ei spelen onder leiding van coach Melle Gerlofs, om duurzame projecten een stap verder te brengen. Initiatiefnemers van groene projecten schoven aan en formuleerden hun volgende ‘stap’.

In de VONK WeggeefWinkel konden mensen hun oude spellen omruilen voor nieuwe.

Op zaterdagmorgen 5 oktober kon je planten ruilen bij Groei & Bloei bij de Hoflaan. Ook was de Costerustuin open voor iedereen die bijzondere plantenstekjes zocht.

Deze Hilversumse oase aan de Zonnelaan is dagelijks open van zonsopkomst tot zonsondergang.

De Costerustuin wordt sinds 1930 onderhouden door vrijwilligers.

De Fietsersbond organiseerde een fietsroute langs ‘fietsknelpunten’. Samen werd gebrainstormd over mogelijke oplossingen voor knooppunten in de stad die veiliger kunnen.

Van 11.00 tot 15.00 uur was er het DuurSamen Festival, georganiseerd door de 4 partners van het nieuwe Duurzaamheidscentrum Hilversum (DCH).

Bekijk het fotoverslag van de officiële opening van het ‘DCH’ door wethouder Bart Heller hier.

Er werden diverse interessante groene workshops georganiseerd, zoals deze: aloë-vera verzorgingscrème maken met Art Eekoo.

In de middag trad cabaretier Robbert Jan Proos op vanuit de muziektent op de Kerkbrink. Bekijk hier het verslag.

‘Groener wordt het wel!’ was de titel van de voorstelling, in navolging van zijn voorstelling ‘Groener wordt het niet‘ in 2023

De voorstelling begon met een heerlijke schoudermassage…

…waarna Robbert Jan vertelde over de inlever-perikelen van statiegeldblikjes bij de supermarkt; over de lange rij en het gestuntel met boodschappentassen.

Een beeld waarin veel mensen zich herkennen.

Aan het eind van de middag werd ook de lokale documentaire Gooise Peper vertoond in de Jan van Zutphen zaal op Zonnestraal…

…waarna de bezoekers in gesprek konden met de makers over eerlijk en lokaal voedsel uit de korte keten.

Gelijktijdig was het dringen bij buurthuis De Iris, want daar organiseerde Jacqueline van Oostveen een aanschuifmaaltijd, gevolg door een BINGO met leuke tweedehands prijzen.

Het was lekker en nog lang gezellig in de Bloemenbuurt.

Op zondag 6 oktober werd de Fair Fashion Sunday georganiseerd op diverse locaties in Hilversum. Bekijk het verslag hier.

In wijkcentrum De Kleine Lelie was het een komen-en-gaan van dames die leuke items ruilden.

Mode ruilen is niet alleen vanwege de prijs een vaker voorkomend fenomeen… zeker ook omdat er echt mooie, kwalitatieve kleding bij zit.

En als het even niet helemaal past, is er altijd wel iemand die daar iets aan kan doen: (Don’t) Do It Yourself!

Bij VONK in de wijk werd in de middag een modeshow georganiseerd. De kwartiermakers van VONK showden niet onverdienstelijk de meest creatieve outfits.

Het bijzondere van deze show is dat de kledingstukken allemaal diezelfde dag door bezoekers waren binnengebracht in de nieuwe WeggeefWinkel aan de Larenseweg 30

… tot prison-break …je raakt gewoon niet teleurgesteld als je tweedehands shopt: al deze items zijn namelijk gratis!

De Duurzame Dagen waren een mooi succes, met state-of-the-art optredens, markten, workshops, presentaties en creatieve voorbeelden van hoe we Hilversum samen sneller duurzaam maken.

Niet door comfort in te leveren, maar juist door op een creatieve manier – bewust – te kijken naar wat er allemaal al is. Vanuit overvloed en sociale overwaarde samenwerken is de sleutel. Dat is hoe het netwerk van duurzame doeners al ruim 5 jaar werkt.

Doe mee, sluit je aan!

Ontvang je de Bijprater al?

Tekst: Arnoud van den Heuvel   |   Beeld: Margot Brakel, Arnoud van den Heuvel, Arjaan Hamel, Ynske Betlem

website: sbddesign.nl